MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

„1956 maga az eszme! Tisztesség, felelősség, önfeláldozás, szabadság”
2015.10.26. 10:45

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra együtt emlékezett a megye és a város. A Megyeháza Dísztermében Ünnepi Közgyűlésen hajtottak fejet az 59 éve történt események és a mártírok előtt. Beszédet mondott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A Vörösmarty Színház rendezésében székesfehérvári fiatalok adtak ünnepi műsort Tiszta szívvel címmel, majd átadták az elnöki elismeréseket. Délben koszorúzással tisztelegtek a hősök és mártírok előttaz '56-osok terén. Megemlékező beszédet mondott Sinka Jenő, a POFOSZ Fejér megyei Szervezetének elnöke.



 
Székesfehérvár három napos ünnepségsorozata a város és a megye közös megemlékezésével zárult október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján. A Megyeháza Dísztermében a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése ünnepi ülést tartott, amelyen jelen volt Vargha Tamás államtitkár, dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Az ünneplő közönség soraiban ott voltak továbbá a megyei és városi közgyűlés tagjai, a kormányzati, a fegyveres és a rendvédelmi szervek képviselői, valamint az egyházak, civil szervezetek, a városi és a megyei intézmények vezetői. Az ünnepségen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus.


Dr. Molnár Krisztián ünnepi beszédében szólt az ’56-os eseményekről, az elnyomással szemben való fellépésről: „A magyar nemzet ezer év alatt megtanulta, hogy a szabadságról, a hazáról nem elég csak beszélni. Ezekért harcolni kell, és tenni a békés hétköznapokban is. Megtanultuk ezt, és emiatt vagyunk ma itt, Európa szívében, az ezeréves magyar államban. És tegyük hozzá azt is, talán éppen ezért lehet még itt, viheti tovább kereszténységben gyökerező hagyományait, értékeit egész Európa is. Úgy tűnik, ezeken a végeken emberöltőről emberöltőre meg kell az országot védeni. Európa szerencsésebb részein ezt gyakran nem értik, hisz nekik több száz éve eleve adott ez a szabadság, sok-sok nemzedék óta nem kellett küzdeniük érte.” A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke végül megköszönte 1956 forradalmárainak, hogy tetteik, a nemzet iránti elkötelezettségük ma is zsinórmértékként, példaként szolgálnak az utódok számára. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy igyekszünk méltók lenni hozzájuk!

„A szabadság nem más, mint két szó, az IGEN és a NEM közötti választás.” – idézte Dr. Cser-Palkovics András ünnepi beszédében a Nobel-díjas Octavio Paz gondolatait. A polgármester az emberiség történelmének olyan társadalmi berendezkedéseiről szólt, amelyekben az egyén ilyen vagy olyan formában, de közel sem volt szabad, másokkal egyenrangú: a rabszolgatartástól a feudalizmus röghöz kötésén és a korai kapitalizmus kizsákmányolásán át a törzsi, uralkodói vagy egyházi államig. Mint mondta, közös bennük, hogy ezeknek a társadalmi berendezkedéseknek a létét nem kísérték és kísérik folyamatosan tüntetések, forradalmak, szabadságharcok: az ember természetének a megalkuvás is része; az ezen alapuló önkényuralom és elnyomás fenntartásának pedig a változatlanság a legfőbb záloga. Az ’56-os szülőkről, nagyszülőkről, akik rádöbbentek a hamis ideológiák romboló erejére, és akik mögé tömegek álltak, dr. Cser-Palkovics András a következőket mondta: „Felismerték és tudták, hogy mire szeretnének IGEN-t és NEM-et mondani. Márpedig ez a lelkiállapot a nagy elszánások és tettek előszobája, hiszen ahogyan Martin Luther King mondta, „abban a percben, abban a másodpercben, amikor elkötelezed magad a szabadságnak, függetlenségnek és igazságnak, akár meg is ölhetik a tested, a lelked akkor is győzni fog. 1956 maga az eszme! Tisztesség, felelősség, önfeláldozás, szabadság.” A forradalom és a hősök méltatását követően a polgármester a székesfehérvári áldozatokról beszélt, majd záró szavaival Hrabovszky László ’56-os veterán emléke előtt tisztelgett.

Az Ünnepi Közgyűlés műsorát székesfehérvári fiatalok adták dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának összeállításában. A Tiszta szívvel című előadásban Szabó Diána Irma, Kurucz Flóra, Szigethy Norbert, Börcsök Olivér, Komlóssy Márk, Körmendi Kristóf, Strasszer Domonkos és Detre Soma vettek részt, közreműködött Cserta Gábor és Cserta Balázs. A drámai műsor felidézte a több mint fél évszázaddal ezelőtti korszakot, a történelmi eseményeket nyolc ifjú szemszögéből bemutatva: 1956-ot, a fiatalok forradalmát. A fiatalokét, akik az iskolai aulákban gyülekeztek, akik zászlót bontottak az októberi forradalom első napjaiban, akik a barikádok tetején álltak, akik lőttek és akik meghaltak. „A forradalom olyan rendkívüli állapot, amelyben kizökken az idő, percek alatt végbemegy, amire máskor évek kellenek. Hét sorsot követtünk most, hetet a több ezerből. S hogy ki vagyok én? Nem számít, hogy a múlt-e, vagy a jövő, a közös sors-e, vagy csak egyetlenegy. Hogy szószóló voltam-e, krónikás, vagy felsőbb értelem. Mindez lényegtelen. Csak egy a fontos: ha eljön az idő, ők heten mindig ott mennek majd az első sorban, kart szorosan karba öltve, tiszta szívvel. Ők, és én – mi nyolcan. Rólunk szólt ez a történet.” – hangzott el a székesfehérvári fiatalság előadásának végén.


Az Ünnepi Közgyűlés elismerések átadásával folytatódott: dr. Molnár Krisztián a nemzeti ünnep alkalmából dr. Varga Péter dandártábornok és Fucsku Sándor vezérőrnagy előterjesztései alapján elismerések átadásáról és pénzjutalmakról döntött. A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének dicséretében részesült Barabás János címzetes rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztálya főelőadója és Bor Norbert címzetes rendőr főtörzsőrmester, a Dunaújvárosi Rendőr-kapitányság Közrendvédelmi Alosztály, Járőr és Őrszolgálati Alosztály járőrvezetője a migránshelyzet idején, határaink megvédéséért nyújtott kiemelkedő rendőri munkájáért; Kovács Balázs szakaszvezető, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság állományában kiemelkedő hivatástudattal és elkötelezettséggel teljesített szolgálataiért, példamutató emberi magatartásáért; valamint Oláh József ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törzsfőnök-helyettese a migránshelyzet idején, a déli határszakasz védelme érdekében teljesített magas színvonalú szervező és koordináló munkájáért.


Az Ünnepi Közgyűlést követően az ’56-osok terén Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a Fejér Megyei Önkormányzat közös ünnepsége koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott. Ünnepi beszédet mondott Sinka Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke: „Világrengető  forradalom volt, mert a II. világháború győztesével senki sem mert szembe szállni 10 év után, csak a magyarok! Miért tört ki a forradalom? Mert elég volt a véres erőszakból – 1919-ben páncélautókkal járva az országot gyilkoltak a kommunisták, 1944 őszén a szovjet hadsereg elkezdte a fiatalok Gulágra, majd málenkij robotra hurcolását.
Itthon kuláküldözés, kitelepítés, egyházüldözés, koncepciós perek, recski kényszer- és munkatábor, munkaszolgálat, az ÁVH rettegett véres különítményei tartoztak a mindennapokhoz.” –  idézte fel a forradalom kitörésének körülményeit Sinka Jenő. Megemlékezésében részletesen szólt a pesti, majd a fehérvári eseményekről, hősökről, halottakról, majd a 2016-os jubileumi ünneplésre hívta fel a figyelmet.


A megemlékezés koszorúzással ért véget: közös koszorút helyezett el Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; majd dr. Simon László kormánymegbízott és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője rótta le tiszteletét. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt fejet hajtottak a fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, a Magyar Államkincstár, az egyházak, a politikai pártok, a vitézi rendek, a civil szervezetek, a diákönkormányzat, Polgárdi városának képviselői, majd az ünnepségen résztvevők az emlékezés virágait helyezték el az emlékműnél.  

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP