MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Közhírré tétetik

1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Velencén
2016.10.23. 13:06

Velencén pénteken délelőtt 1956-os megemlékezést rendeztek a város diákjainak, a történelmi egyházak, az Önkormányzat vezetők valamint a velencei intézmények és civil szervezetek képviselőinek részvételével. Díszvendégként ünnepi beszédet mondott a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Molnár Krisztián.  Az ünnepséget közös koszorúzás zárta az '56-os kopjafánál és a Hősök emlékművénél.



Velencén pénteken délelőtt 56-os ünnepséget rendezett a város önkormányzata a Zöldliget Általános Iskolában. 
Az ünnepségen Koszti András polgármester köszöntőjében emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. 
A polgármester köszöntője után ünnepi beszédet mondott a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Dr. Molnár Krisztián megemlékező beszédében felelevenítette azt a szomorú esetet, amikor szűk tíz éves szomorú a Velencei tó partján másodszor is fel kellett avatni egy ’56-os emlékművet, amelynek az első díszét ellopták. „A gaztett tragikus volt, persze nem elsősorban az anyagi kár miatt! Ám a történtek következményei azt is megmutatták végül, hogy a magyarok, az itt lakók éppen úgy képesek egy emberként tenni egy nemes ügyért, mint tették az elődeik. Az eltűnt mű – közadakozásból – elkészült újra, mert érezték, tudták az itteni emberek, hogy ’56 emlékének egy torzó gránittalapzat éppen hogy a megcsúfolása lenne! Tettük köznapi megvalósítása lett annak a vágynak, aminek az alkotó is hangot adott műve elkészítésével: törekedjünk naponta arra, hogy megújuljunk, emlékezzünk őseinkre, milyen áldozatokat hoztak, és mindazokra mi is méltók legyünk.” – fogalmazott az elnök. 
"Ami 1956. október 23-án, majd az azt követő hetekben történt, töltsön el bennünket büszkeséggel! Tiszteljük azok emlékét, akik részesei voltak a forradalomnak, de talán ennél is fontosabb az, hogy ’56 tanulságaként szűrjük le: nagyot tenni úgy tudunk csak, ha ahhoz megvan a nemzet, a közösség egységes, kinyilvánított akarata, tetteinkben pedig tartjuk is hozzá magunkat!"- hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián. 
Az ünnepi beszédeket követően a dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak ünnepi műsorát követően kitüntetések átadására: Velence Díszpolgára cím és Velencéért Oklevél került átadásra.
 
A Történelmi egyházak áldása után, az ünnepség végén az önkormányzat vezetői, valamint a velencei intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az '56-os kopjafánál és a Hősök emlékművénél.
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP