Isten hozta nálunk!
Önkormányzat
- Fejér Megyei Önkormányzat
- Duna-mente - Fejér megye különleges gazdasági övezet
- Nemzetiségi Önkormányzatok
- Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács
- Albensis Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.
- Fejér Megyei Értéktár
- Fejér Megyei Foglalkoztatási Partnerség 2021-2027
- Fejér Megyei Foglalkoztatási Paktum
- Választás
- Kapcsolat
- Közérdekű adatok
- Fejér Megyei Klímastratégia és Éghajlatváltozási Platform
- Fejér megyei felzárkóztatás- politikai együttműködés fejlesztése
- kitüntető cím és díjak
- A 2021-2027 tervezési időszak stratégiai szintű előkészítése Fejér megyében
- A 2021-2027 időszak projektszintű előkészítése Fejér megyében
- Kincsestáj kerékpárút
- Fejér megyei identitás elősegítése térségi szemléletben
- Fejér megye és Tusnádfürdő testvérkapcsolata
- Mór-Bodajk kerékpárút
- E-önkormányzat
Foglalkoztatás
![](/_user/browser/Image/boxok/kozadatkereso_logo_0.jpg)
KÖZADATKERESŐ
Közhírré tétetik
Átadták az elismerést a „FEJÉR TÉRMÉK 2020” pályázat díjazottjainak a Megyeházán
2020.05.14. 13:57
![](_user/oldal_images/hirkepek_meretezve/3719_small.jpg)
„Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében a Fejér megyében előállított kézműves termékek és minőségi alapanyagból készített élelmiszerek körében hirdetett pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A kategória díjazottjainak csütörtökön Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke ünnepség keretében adta át az elismerést a Megyeháza Dísztermében. A Fejér Termék program folytatódik, a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz a Fejér Termék 2021 pályázat, melyre 2020. december 31-ig várják a pályázók jelentkezését.
A „FEJÉR TÉRMÉK 2020” pályázati felhívásra beérkező 21 pályázó 25 termékéből szakmai alapon a Fejér Termék Bizottság tagjai bírálat útján választották ki a feldolgozott élelmiszer termék és kézműves ipari termék kategóriában a Fejér Termék 2020 elismerés nyerteseit.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0111.jpg)
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0111.jpg)
A pályázatnak az év első Megyekorzó rendezvényén tervezett áprilisi eredményhirdetése a járvány miatt meghiúsult. A Megyeházán május 14-én, a rendkívüli helyzetnek megfelelő szűk körű díjátadó ünnepségen Gólics Ildikó, a Fejér Megyei Paktumiroda irodavezetője külön köszöntötte Törő Gábor országgyűlési képviselőt, Dr. Molnár Krisztiánt, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, a Fejér Termék Bizottság megjelent tagjait és a díjazottakat Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna, megyei aljegyző körében.![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0115.jpg)
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0115.jpg)
Dr. Molnár Krisztián köszöntőjében felidézte a Fejér Megyei Önkormányzat Fejér Termék Programjának indulásától a mai díjátadó ünnepségig vezető útját. „2011-ben indítottuk el a Fejér Termék Programunkat a „Hagyomány- Érték – Minőség” jegyében, amely mind a mai napig magában foglalja programunk célkitűzését. Az akkor kiépített cél a helyi, minőségi termékek piacra jutása, a kis- és középvállalkozások és a helyi termelők támogatása és egy olyan kereslet-kínálat elősegítése a megyében megvalósítható, a három alapelv követelményei alapján. Szerencsére Fejér megye sok ilyen termékkel büszkélkedhet. A Fejér Termék Programunk alapja első körben ezeknek a termékeknek a felkutatása, összegyűjtése majd a piacra juttatásuk elősegítése volt. Ezt több formában segítettük, többek között a megye rendezvényein, Megyenapokon Megyekorzók szervezésével és a Terület - és Településfejlesztési Operatív Program helyi gazdaságfejlesztési forrásaiból, amely jelentős összegeket biztosított a minőséget kínáló, megyei termelői piacok létrehozására.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0123.jpg)
Idén, mint mondta, hivatalosan is elindítottuk a Fejér Termék Elismerés programunkat, amelyhez létrehoztuk a Fejér Termék Bizottságot, amelynek tagjai idén először bírálták el hivatalosan is a termékeinket élelmiszer és kézműves kategóriában. A 21 pályázó 25 termékéről közösen elmondható, hogy mind kiváló minőségű, melyekre országosan is büszkék lehetünk.” – hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián. Az elnök megköszönte a pályázóknak a részvételt, a Bizottság tagjainak és a pályázat előkészítésében közreműködők munkáját. A járványhelyzet kapcsán Dr. Molnár Krisztián hozzáfűzte, hogy ez idő alatt is bebizonyosodott, hogy a piacokra, a helyi, minőségi termékekre, a magyar mezőgazdaságra a szorult helyzetekben is számíthat a lakosság.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0167.jpg)
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0167.jpg)
A Fejér Termék Bizottság elnöke értékelte a megye 18 településéről beérkező 21 pályázó 25 termékét. Bechtold Tamás elmondta: „A Fejér Termék Bizottság az élelmiszer kategóriában az esztétikai élmény mellett a termék innovatív jellegét, ízét, illatát vizsgálta. A kézműves termékek esetében az esztétikum mellett az újítások, a hagyomány tisztelete és az egyediség szempontjai voltak a döntőek. A bírálat során nagy nehézséget okozott a különböző jellegű termékek összehasonlítása. Ezért a bírálat során tovább szűkítették a termékeket egyes kategóriákra, de végül teljes egyetértéssel szavazták meg a kategória díjazottjait.”![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0151.jpg)
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0151.jpg)
A Fejér Termék 2020 elismerést a köszöntők és az értékelést követően Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Bechtold Tamás, a Fejér Termék Bizottság elnöke adta át a pályázat két kategória győztesének.
A Fejér Termék 2020 pályázat feldolgozott kézműves ipari termék kategória győztese Halminé Göcs Katalin, aki Ercsiben, a Csudacserép Fazekasműhelyében agyagból korongozással, kézi technikával készíti használati és dísztárgyait, hagyományos fazekas termékeit.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0183.jpg)
Halminé Göcs Katalin Ercsiben, Csudacserép Fazekasműhelyében 2011 óta készíti fazekas termékeit. Agyagból, hagyományos technikával, korongozással kelnek életre keze alatt a használati és dísztárgyak. Egyedi formavilágú és díszítésű munkái őrzik őseink hagyatékát, mintakincsét is. Az írókás díszítést a terrakotta égetés követi. A tárgyak a színvilágot, használhatóságot, tartósságot a fazekaszöld, fazekassárga, a barna és a modernebb színvilágú bordó mázak ráégetésének köszönhetik. Fiatalos, lendületes alkotói stílusával, a hagyományos technológiával készített edényei, tálai a modern konyhákban is jól megférnek, sütőedényei pedig megfelelnek a mai kor konyhai követelményeinek és a háziasszonyok elvárásainak. Tálai, csészéi, tányérjai dekoratív tálaló kiegészítői a családi asztalnak, és otthonainknak. Halminé Göcs Katalin fazekas termékeivel rendszeres résztvevője vásároknak, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat Megyekorzó rendezvényének, ahol 2019-ben két alkalommal nyerte el igényesen, gazdagon berendezett standjával a Megyekorzó legszebb standja elismerést.
A pályázaton feldolgozott élelmiszer termék kategóriában különleges, innovatív gyümölcs aszalványaival, a „csavarványokkal” Fejér Termék 2020 elismerésben részesül a Velencén alkotó Heiner István.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0197.jpg)
Heiner István és felesége kezdetben hobbiként, a tudatos, egészséges táplálkozás jegyében készített aszalványokat. Céljuk az volt, hogy a saját termesztésű gyümölcsöket, vitamintartalmukat is megőrizve, egész évben lehessen fogyasztani. Hobbijukat tovább fejlesztették, ma már kistermelőként készítik az aszalványokat. A gyümölcsök termesztésénél szem előtt tartják a vegyszermentes gazdálkodást. A feldolgozás hagyományos technológiája mellett innovációként jelenik meg, hogy a gyümölcspürét szilikonlapra öntik, simítják, s csak ezután kerül az aszalógépbe. A kész lapokat darabolják, felcsavarják, így nyerik el különleges, egyedi megjelenésüket a csavarványok. Céljuk, hogy a sárgabarack és szilván kívül egyedi ízvilágot hozzanak létre. Így alkották meg a meggyes, meggyes-mákos, szamócás, levendulás és szőlős csavarványokat. Heiner István csavarványai Velencén termesztett gyömölcsből készített különleges ízvilágú, egészséges és finom édességek, melyek hagyományos technológiával, mégis innovatív előállításukkal méltók a Fejér Termék 2020 elismerésre.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0213.jpg)
A kialakult, rendkívüli helyzetben különösen fontos, hogy a helyben előállított élelmiszerek és kézműves termékek minél több vásárlóhoz eljussanak. Ez egyaránt közös érdeke a termelőknek és vásárlóknak is. Az eredményhirdetést megelőző két hétben a Fejér Megyei Önkormányzat és a Megyekorzó Facebook oldalán mutatták be a Fejér Termék 2020 pályázóinak körét az elérhetőségük feltüntetésével. Azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertessék őket a megye lakosságával, és lehetőséget teremtsenek a vásárlásra is.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0233.jpg)
Az elismerés birtokosai jogosultak termékeik csomagolásán feltüntetni a Fejér Termék 2020 megjelölést, továbbá megjeleníthetik azt saját honlapjukon, hirdetéseikben, a Fejér Megyei Önkormányzat marketing tevékenysége mellett.
![](/_user/browser/Image/00aprilistol/2020/20200514/IMG_0207.jpg)
A csoportképen (b-j) Heiner István, díjazott, Bechtold Tamás, a Fejér Termék Bizottság elnöke, Halminé Göcs Katalin díjazott, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Termék Bizottság tagjai: Szencziné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke és Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke.
A Fejér Termék program folytatódik, hiszen a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján hamarosan elérhető lesz a Fejér Termék 2021 pályázat, melyre 2020. december 31-ig várják a pályázók jelentkezését.