MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

 
2021. 09. 15.
 
Velencei-tavi vendégmólók visszaépítése, kikötők megújítása
 
Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke a sukorói kikötőből indulva Tessely Zoltán úrral, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosával, illetve az érintett polgármesterek, vízügyi szakemberek és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács tagjaival a délelőtt folyamán megtekintette azt az 5 kikötőt, melyeket a Pannónia Szíve program keretében a Velencei-tó partján korszerűsítenek.
 
 

A fejlesztés kiindulópontja a Velencei-tó teljes partvédelmi rendszerének 14 milliárd forintból történő megújulása volt. Abból a projektből azonban kimaradtak bizonyos elemek, mint például a kikötők hajózhatóvá tétele, vagy például az a jogos horgászigény, hogy visszaépítsék a vendégmólókat.
 
 

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos úr hathatós támogatásának köszönhetően minderre sikerült plusz forrást kapni. A vendégmóló rendszer kiépítése már elindult, a sukorói kikötőbe telepítik az első kontingenst, a kikötők pedig terveik szerint jövő év végéig újulnak meg.
 
 
 
A kikötők korszerűsítése során nem csak a hajóforgalmi részek fognak megújulni, hanem 21. századi követelményeknek megfelelő közvilágítás lesz, és mind a hajók, mind a csónakok és vitorlások számára elektromos áram vételi lehetőséget alakítanak ki. Mindezeken kívül a szigorú hatósági előírásoknak megfelelő vizesblokkok, illemhelyek is létesülnek a korszerűsített kikötőkben.
 
 
 
 
2021. 05. 19.

Átadták az új gyalogutat Csabdiban
 
 
Hétszázméteres új gyalogút szakasszal bővült Csabdi község infrastruktúrája a Pannónia Szíve Program keretében. A szerdán délelőtt ünnepélyesen átadott fejlesztés nem csak a helyiek, hanem a térségben élők, és az ide érkező turisták, kirándulók számára is fontos. A fejlesztések nem állnak, meg előkészítés alatt van már az Etyek- Bicske- Csabdi - Tarján kerékpárút Esztergomig történő meghosszabbítása, mely tovább növelheti a térség turisztikai vonzerejét.  
  
 
 
A gyerekek már birtokba is vették Csabdi frissen átadott gyalogútját. A hétszázméteres szakasz része az Etyek- Bicske - Csabdi -Tarján kerékpárútnak. Az ünnepélyes átadón elhangzott az is, hogy a Pannónia Szíve Program keretében tisztán hazai forrásból megvalósuló fejlesztés a 2015 óta tartó, folyamatos, lépésről lépésre haladó egység egy újabb fontos eleme. Ahogy Tessely Zoltán fogalmazott, egy nagy puzzle fontos darabja. A puzzle pedig hamarosan teljesen összeáll.
 
"Ez egy Esztergom - Etyek - Ercsi kerékpárút. Ennek az Etyek-Ercsi részét régebben kijelölték, illetve egyes szakaszai az hasonlóan épített módon létrejött. Az Esztergom és Etyek közötti rész meg részekben épül. De azt tudom mondani, hogy ez is most már közel 30 km hosszan elkészült.” – mondta az átadón Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő.
 
 
Az átadón a nemzeti színű szalagot átvágta: (b) Dr. Molnár Krisztián, Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Huszárovics Antal, Csabdi polgármestere, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Sáry László Endre ügyvezető, a De Barro Építő Kft. képviselője.
 
 
 
 
 
„Két méter szélességében építettünk most egy olyan utat, ami gyaloglásra és kerékpározásra együttesen alkalmas. Így most már azt mondhatjuk, hogy teljes az a 40 kilométeres kör és a terveink szerint Tarjántól megyünk tovább Esztergomig. Ennek is az engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációja is elindult. A feltételes közbeszerzést a jövő héten tervezzük elindítani, úgyhogy reményeink szerint ez a 40 km innen Tarjántól – Komárom- Esztergom megyéről beszélünk már, a Tarjáni szakasz az már átmegy Komárom - Esztergom megyébe, onnantól Esztergomig szeretnénk az utunkat befejezni, és akkor lesz igazán teljes ez a kerékpárút hálózat.” – fogalmazott Dr. Molnár Krisztián elnök. 
 
A fejlesztések nem állnak, meg előkészítés alatt van már tehát az Etyek- Bicske- Csabdi - Tarján kerékpárút Esztergomig történő meghosszabbítása, mely tovább növelheti a térség turisztikai értékét.
 
 
 
2021. 05. 07.
 
Elkészült, átadták az új autóbusz-fordulót és parkolót Etyeken
 
179 milliós értékben új autóbusz- forduló és – parkoló, valamint vízhálózat épült ki Etyeken, az öreghegyi szőlőskerteknél. A fejlesztést ünnepélyes szalagátvágással adták át csütörtökön Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Zólyomi Tamás Etyek polgármestere a kivitelezőkkel együtt az Öreghegyi-dűlőn, Etyeken. 
 
 
 
A Pannónia Szíve program négy ütemére hatmilliárd forint fejlesztési összegről született eddig kormánydöntés, ennek egyharmada Etyekre került. A Pannónia Szíve Program a járvány idején is folytatódott, az előzetes ütemterv szerint. Öreghegyen, 179 milliós értékben újabb építkezés indult. Ezúttal autóbusz-fordulót és -parkolót építettek az öreghegyi út elejére. A 179 milliós nemzeti forrásból mintegy 30-40 millió forint közötti összeget fordítottak az Öreghegyen két dűlőben, 230 méter hosszan a vezetékes vízhálózat kiépítésére.
 
 
A nagyszabású fejlesztés üdvözlése után ünnepélyes közös szalagátvágással adták át az új infrastruktúrát Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, Dr. Molnár Krisztián, Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Zólyomi Tamás Etyek Nagyközség polgármestere, Csekei Gábor, a Törley Pezsgőpincészet Kft.ügyvezetője, Skobrák András ügyvezető és Skobrák László tulajdonos a Kulcs Építési és Mélyépítési Kft. képviseletében csütörtökön délután a helyszínen. A Fejér Megyei Önkormányzati Hivatalt az átadón Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna képviselte. 
 
 
 
A közelben található vízmű eddig nem tette lehetővé a magasabb ponton fekvő öreghegyi vízellátást, most egy nyomásfokozó szivattyútelep kiegészítésével ez lehetővé válik. Két közkifolyó és vízkivételi lehetőség is megvalósult az építkezéssel. A Magyarkútról szállították fel a vizet az itteni présházakhoz a korábbi évszázadokban csakúgy, mint mostanság – permetezéshez, hordómosáshoz, a mindenkori szükségletekhez. Kisebb szőlészetek találhatók a nagy ültetvényekhez képest e hangulatos, romantikus környezetben, sok az ódon pince, de tájba illő, mértékletes új építkezések is emelik a hely minőségét.
 
 
2021. 05. 04.

Megújulnak a vendégmólók a Velencei-tó körül
 
A régiek helyére több, szélesebb és korszerűbb vendégmólók épülnek a Velencei-tó körül az idei évben -  jelentette be Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, valamint Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a VVSI hajóállomásán tartott ma reggeli sajtótájékoztatóján. 
 
Rendeződnek a Velencei-tó vendégmólói és hajóállomásai, a kormányhatározat szerint több mint 775 millió pluszt ad a kormány a rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtésére.

A bejelentésen többek között szó volt arról, hogy noha a partfalfelújítási projekt keretében erre nem kerülhetett sor – amely uniós forrásból valósul meg – de több éves előkészítő munkának köszönhetően a kormány támogatásával ez sem marad el.
 
 
"Most, hogy megvalósultak mind a partfalfelújítási részek, mind kitisztultak a kikötők, amik eddig szeméttelepként, vagy zagytárolóként működtek, megnyílik sok-sok horgász, szabadidős tevékenységet végző ember számára" - mondta Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. 
 
"Olyan elemek kerültek megépítésre, amely a lehető legjobban megfelelnek a természeti kihívásoknak és természetvédelemnek. Hogy példákat is mondjak: ahol lehetett, természetes faanyagokat alkalmaztunk a betonfelületek helyett, nyitva hagytunk partszakaszt és nem építettük vissza a teljes betonvédművet. Kimondottan olyan környezetvédelmi beruházásokat is megvalósítottunk, mint például halbölcsők, halivóhelyek, illetve a nyitott partszakaszok" - tájékoztatott Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.
 
"2020-ban a naptári napok 92 százalékában minimális vízszint alatti volt a vízállás, ezért elkezdtünk azon is gondolkodni, hogyan lehetne a vízutánpótlást biztosítani" - zárta Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos.
 
 
A beruházásban érintett települések: Gárdony, Velence és Sukoró. Erre a feladatkörre a kormány 506 millió forintot különít el. E beruházás megvalósítására az Országos Vízügyi Főigazgatóságot jelölték ki – konzorciumban a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal Dr. Molnár Krisztián elnökletével, valamint a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szakmai közreműködésével.
 
Emellett a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése is bekerül a támogatott projektek sorába, amely érinti az agárdi, gárdonyi, pákozdi, velencei, valamint Velencén az északi kanyari kikötőt. Erre a feladatra 275 millió 737 ezer forint támogatást biztosít a kormány. Ennek a beruházásnak a megvalósítására azonban már nem a vízügyet, hanem a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot jelölte ki, a miniszterelnöki biztos szakmai közreműködése mellett.
 
A határozat szerint a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos – azaz Tessely Zoltán – közreműködése mellett, 2022. december 31-ig történnek meg a fejlesztések.
 
Feol.hu;Fehérvár TV, FMC
 
 
1219/2021. (IV. 29.) Korm. határozat
a Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja projekthez kapcsolódó feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról

A Kormány
 1. egyetért az alábbi fejlesztéseknek a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos közreműködése mellett, 2022. december 31. napjáig történő megvalósításával:

 a) a „Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja” projekt kapcsán felmerülő, rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtése, valamint a Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítése (Gárdony, Velence, Sukoró),

 b) a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése (Agárd, Gárdony, Pákozd, Velence, Velence északi kanyari kikötő);

 2. felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 1. melléklet XLVII. Gazdaságvédelmi Alap fejezet, 2. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 5. Gazdaságvédelmet szolgáló pénzügyi fejezeti kezelésű előirányzatok alcím, 2. Területfejlesztési feladatok jogcímcsoport javára

 a) az 1. pont a) alpontjában meghatározott fejlesztés megvalósítása érdekében 506 047 186 forint,

 b) az 1. pont b) alpontjában meghatározott cél érdekében 275 737 800 forint forrás biztosításáról;

Felelős: pénzügyminiszter
Határidő: a felmerülés ütemében

 3. az 1. pont szerinti beruházások előkészítésének kormányzati felelőseként a pénzügyminisztert jelöli ki, a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bevonásával;

 4. az 1. pont a) alpontjában meghatározott beruházás megvalósítására az Országos Vízügyi Főigazgatóságot jelöli ki, konzorciumban a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal, valamint a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szakmai közreműködésével;

 5. az 1. pont b) alpontjában meghatározott beruházás megvalósítására a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot jelöli ki, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos szakmai közreműködésével;

 6. egyetért azzal, hogy a pénzügyminiszter a 2. pont szerinti forrás terhére mind az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács konzorciuma, mind a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács részére, külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, támogatást nyújtson a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján;

Felelős: pénzügyminiszter
Határidő: a 2. pont szerinti forrásbiztosítást követően azonnal

 7. egyetért azzal, hogy a pénzügyminiszter a 2. pont szerinti költségvetési támogatást a támogatói okirat kiadását követően előlegként folyósítsa a 6. pontban meghatározottak részére;

 8. felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy vizsgálja meg az 1. pont szerinti beruházások eredményeként létrejövő vagyon vagyonkezelésébe adásának lehetőségét.

Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Határidő: 2021. szeptember 1.
 
 
 
2021. 03. 18.
 
Folytatódik az építkezés Etyeken
 
 
Újabb építkezés indult a minap az Öreghegyen, 179 milliós értékben.Buszforduló, parkoló és vízhálózat épül ki az etyeki szőlőskerteknél. Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Zólyomi Tamás polgármester a kivitelezőkkel együtt szerdán tartottak bejárást az Öreghegyi-dűlőn, Etyeken.
 
A Pannónia Szíve Program a pandémia idején is folytatódik, az előzetes ütemterv szerint – mondta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a szabadban tartott tájékoztatón. Az Etyek körüli szőlődombok, pincesorok a hazai turizmus kedvelt célpontjai évek óta, s a végrehajtott fejlesztések még népszerűbbé teszik az archaikusságával és ódonságával oly vonzó területet. Ezúttal autóbusz-fordulót és -parkolót építenek az öreghegyi út elejére, megkezdődtek a munkálatok. A koronavírus-járvány következtében lecsökkent az idegenforgalom, a hazai turizmus azonban felértékelődött, itt pedig a szabadtéri látogathatóság nem veszélyezteti a biztonságot sem, tette hozzá Tessely Zoltán. 
  
 
A 179 milliós nemzeti forrásból mintegy 30-40 millió forint közötti összeget fordítanak az Öreghegyen két dűlőben, 230 méter hosszan a vezetékes vízhálózat kiépítésére, szólt a régen várt fejlesztésről Zólyomi Tamás etyeki polgármester. A közelben található vízmű eddig nem tette lehetővé a magasabb ponton fekvő öreghegyi vízellátást, most egy nyomásfokozó szivattyútelep kiegészítésével ez lehetővé válik. Két közkifolyó és vízkivételi lehetőség is megvalósul az építkezéssel.
 
Magyarkútról szállították fel a vizet az itteni présházakhoz a korábbi évszázadokban csakúgy, mint mostanság – permetezéshez, hordómosáshoz, a mindenkori szükségletekhez. Kisebb szőlészetek találhatók a nagy ültetvényekhez képest e hangulatos, romantikus környezetben, sok az ódon pince, de tájba illő, mértékletes új építkezések is emelik a hely minőségét. 
 
 
Dr. Molnár Krisztián,a Fejér megyei közgyűlés elnöke a beruházás indulásának bejelentésén összefoglalta az eddig történt etyeki fejlesztéseket. Elmondta, a Pannónia Szíve Program egyik zászlóshajójának számító Etyek országos hírnévre tett szert sokak erőfeszítésének, s a kormányzati akaratnak köszönhetően.
 
  
 
2021. 01. 29. 
  
Vereb-Vál-Gyúró-Etyek településeket összekötő, hiánypótló új út épül Fejérben

Megkezdődik Fejérben a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közötti új út tervezése. A 21 kilométer hosszú közút tervei az idei nyár végére készülnek el a közbeszerzési eljáráson kiválasztott tervező, a Speciálterv Építőmérnöki Kft. munkájával, és várhatóan 2026-ra épül meg az útszakasz. A részletekről pénteken tartott sajtótájékoztatón adott tájékoztatást Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, és a tervező az érintett települések polgármestereinek részvételével a Megyeházán. 
 
A Speciálterv Építőmérnöki Kft. az új út tervezésekor figyelembe veszi a településen élők igényeit, emellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.
 
A sajtótájékoztatón Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a rendelkezésre álló 572 millió forint helyett 478 millióért vállalta az új út tervezését a Speciálterv Építőmérnöki Kft.A tervezett összekötő út 21,83 kilométer hosszú, szilárd burkolatának szélessége hét méter lesz.
 
Dávid Gábor, a Speciálterv ügyvezetője kitűnő szakmai kihívásnak nevezte az új út megtervezését. Elmondása szerint mindig érdekes feladat egy új műszaki létesítmény kialakításában részt venni. Úgy vélte, jelentős hiányt orvosol majd az összekötő út, amelynek tervezésekor a településen élők igényei, az elérhetőség javítása mellett a környezetvédelem és a forgalombiztonság lesz a legfőbb szempont.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, egy kormányhatározat több mint 1,4 milliárd forintot biztosított a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak, amelyből egyrészt Válon a műemléki védettség alatt álló Ürményi-Dreher kastély és a kapcsolódó ingatlanegyüttes felújításának előkészítését, másrészt a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek út előkészítését végzik el.
 
Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos bejelentette, hogy a csaknem 100 millió forintos megtakarítás felhasználására előterjesztést készítettek, mert azt a pénzt is szeretnék "Pannónia Szívében" hasznosítani.
 
 
 
Dr. Molnár Krisztián elnök, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos és Dávid Gábor ügyvezető szerződés aláírásával pecsételték meg, hogy a sikeres előkészítés után az új út fejlesztése a tervezési szakaszba lép. 
 
A tervezet szerint a forrásból Etyeken elkészülne a Kitelepítettek Magyarországi Emlékházának otthont adó Sváb-ház második üteme, Csabdin a belterületi kerékpárút közvilágítása, valamint a Váli-víz mellett a teljes szakaszon egy újabb kerékpárút szakasz tervezése Váltól egészen Baracskáig.
 
Az érintett települések, (balról) Vereb-Vál-Gyúró-Etyek polgármesterei örömüket fejezték ki, hogy javul a falvak és az M7-es autópálya megközelíthetősége, ami a turizmust is fellendítheti a környéken.
 
szöveg: MTI, FMÖ
 
 
 
 2020. december 04.
  
Átadták az új kerékpároslagutat Mány térségében
 
A kerékpárosok biztonsága érdekében új alagút épült Bicske határában. Az 1-es számú főút alatt átvezető alagutat ma a sajtó és a kivitelező cég képviselőinek jelenlétében adta át Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke. 
 

 

 
 
 
 
 
 
Az 1-es számú főutat Bicskénél keresztezi az Etyek–­Bics­ke–­Tar­ján nyom­vonalú, már tavaly átadott, rövid idő alatt komoly népszerűségre szert tett kerékpárút, ám ezt a kereszteződést - mint azt Tessely Zoltán elmondta - a szakemberek veszélyesnek nyilvánították, ezért volt szükséges az alagút megépítése, amelyre - a megfelelő úthálózati elemek elkészítésével együtt - a kormány 325 millió forintot biztosított a Pannónia Szíve program III. ütemének keretében. A miniszterelnöki biztos hozzátette, hogy az átadásra került kerékpárút és alagút kivitelezési munkái a határidő előtt 3 hónappal, kiváló minőségben készültek el. A sikeres munkavégzésért Péninger János építésvezető elismerő oklevelet is kapott.
 
– A fejlesztési csomagból ezenkívül már csak egyetlen elem van még megvalósítás alatt: Etyeken, az Öreghegyen egy új buszforduló és egy plusz úthálózati elem kialakítása, amelyet szeretnénk összevonni egy vizes közműfejlesztéssel. Ebből a forrásból jött létre Újhegyen az új alsó út és a Tarjánig tartó 40 kilométer hosszú kerékpárút – közölte a részleteket Dr. Molnár Krisztián.
 
A megyei közgyűlés elnöke elmondta, a program 4. ütemének támogatása is megérkezett már. Ez mindösszesen 1 milliárd 412 millió forint. Ebből megvalósulhat a váli Ürményi-kastély teljes tervezése és a vereb–vál–gyúró–etyeki új úthálózati elem tervezése. Minkét beruházás már folyamatban van, utóbbi fejlesztés esetében már decemberben lezárulhat a közbeszerzési eljárás. A váli kastélynál ez a jövő év első felében várható. Molnár Krisztián hozzátette, a kormány garanciát vállalt arra, hogy a tervezést követően a kivitelezésre is forrást tud biztosítani.
 
Az M1 autópálya tervezett felújítása és a 2x3 nyomsávossá tételével meginduló kivitelezések miatt a forgalom jelentős része áttevődik az 1-es főútra, közvetve pedig a régi 1-es (8101) útra. Emiatt az utóbbi két út kereszteződésének átkelési szakaszán az Etyek-Bicske közötti kerékpáros közlekedés, az 1-es főúton való kerékpáros áthajtás biztonságossá tétele érdekében új kerékpáros nyomvonal létesítése, valamint a főútvonalat érintő szintbeli csomópont alagúttal való kiváltása vált szükségessé. A tervekben megfogalmazott műszaki tartalom mintegy 228 méter hosszban és 225 m szélességben korrigált kerékpárút építését tartalmazta padka kiépítéssel, aszfalt burkolattal. A szintbeli kereszteződés helyett kivitelezésre került egy 27,85 m hosszú 3 m szélességű alagút, szintén aszfalt burkolattal. A műszaki tartalom magában foglalta továbbá a kerékpárút és a műtárgy teljes körű vízelvezetésének megépítését is.
 
   
 
2019. május 18.
 
Teljessé vált Velence északi és déli része között a kerékpárút
 
Egymást követték a biciklisek az avatandó kerékpárúti szakaszon, az esős napokat követő szombati verőfényben. Fél év alatt legalább százezren biciklizték körül a múlt év végére a Velencei-tavat, év végére ez meghaladja a 200 ezret is – tájékoztattak a Tour de Velencei-tó rajtja előtt a Velence Korzó egyik kávézójában helyi, megyei és országos politikusok. Szombaton adták át Velence belterületén a mintegy 170 millió forintból épített újabb szakaszt a tavat körbeölelő, már meglévő kerépárúthoz csatlakozóan. Ezzel vált teljessé a város északi és déli részei közötti kerékpáros közlekedés, a munkába járó lakosoknak és a kerékpárturizmusnak hódolóknak egyaránt kedvére kívántak tenni a beruházás folytatásával.
 
Amint a tájékoztatón elhangzott, az önkormányzatok most térképezik fel a tennivalókat a készülő kormány-előterjesztéshez. A cél, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területnek nyilvánítsa a kormányzat a Velencei-tó térségét.
 
A gyors sajtótájékoztatón örömteli gondokról adtak számot a Tour de Velencei-tó rajtja előtt, s a kerékpárút újabb szakaszának hivatalos avatása előtt. Dr. Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, L. Simon László országgyűlési képviselő, Koszti András velencei polgármester és Sági János gárdonyi rendőrkapitány egymást megerősítve számoltak be a tó körüli települések lélekszámának emelkedéséről, s a kerékpáros turizmus szinte robbanásszerű növekedéséről.


Birtokba vették az elkészült szakaszt a kerekezők
Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap

Gárdonyban öt éve tízezren éltek, most tizenkétezer az állandó bejelentett lakos. Velencén 5500-ról 6500-ra nőtt a létszám, Sukoró lélekszáma az eredeti népességéhez képest még dinamikusabban nőtt. Önerőből nem képesek megoldani az önkormányzatok az ebből fakadó feladatokat, mondta el Tessely Zoltán, amelyek az óvodai, iskolai elhelyezéssel kezdődnek. Az önkormányzatok most térképezik fel a tennivalókat a készülő kormány-előterjesztéshez, s nem titok: a cél, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési területnek nyilvánítsa a kormányzat a Velencei-tó térségét.
 
Dr. Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, egyben a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke Sukorón él családjával, egész életében meghatározó volt e szép vidék, mondta el. A sport fontos helyet foglal el mindennapjaiban, amennyiben ideje engedi, fut és kerékpározik, kislánya, Mira egyéves volt, amikor édesapja mögött, a kerékpár gyermekülésében végigkerekezte a tavat, s azóta is minden évben megszokott nekik ez a kirándulás.
 
Az ötéves nagylány az idei Tour de Velencei-tó avatásakor már a kicsi hátsó nyeregben várta az indulást, csatlakozott hozzájuk Anikó, az édesanya is. A kétéves öcsi, Krisztián a nagymamákkal maradt, bár műanyag kisbiciklijével ugyancsak utánuk törekedett volna.
 
Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa is a versenyre, aki a tájékoztatón hangsúlyozta: a kerékpárút biztonságossá tételére törekszenek, mert többször keresztezi a huszonkét kilométernyi vonal a közutat.
 
A most átadott kerékpárút terveit hazai forrásból a VVVTFT készíttette el. A Velencei-tó körüli gyűrű kapcsolati elemét képezi az országos fejlesztési elképzeléseknek megfelelően a közeljövőben létrehozandó Budapest-Balaton kerékpárútnak. Ehhez ugyancsak kapcsolódni fog a VVVTFT beruházásában elkészült Etyek-Bicske-Csabdi-Tarján közötti szakasz, amely várható meghosszabbításával Esztergomig fog vezetni.
 
 
 
Az átadott kerékpárút segíti majd a fővárosból a Balaton felé kerekezőket is
Fotó: Igari Balázs/Fejér Megyei Hírlap
 
feol.hu cikke nyomán
 
 
2019. május 
 
Etyek, újhegyi pincesor fejlesztése
 
A Pannónia Szíve program Etyek újhegyi felső és alsóútjának elágazásánál köszöntötték az újabb megvalósult beruházást az érintett politikusok és helyi vezetők. 

Két éve indult, teljes egészében 4,5 milliárd forintos nemzeti forrásból az etyeki borközpontok fejlesztése - mondta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. A tradíciók és az új igények összehangolásával különleges turisztikai helyszínné váltak a helyieknek oly kedves szőlőskertek, présházak, bortermő dűlők. 

Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és Garaguly Tibor etyeki polgármester a pátria iránti szeretettel szóltak a történtekről. Az Etyeket körbeölelő szőlők, Újhegy, Öreghegy, Kecskegödör, Körpincék – országszerte is egyre ismertebb és kedveltebb helyszínegyüttes Magyarország turisztikai térképén.
  
 
 
Az Etyek újhegyi pincesor útjai bazaltköves burkolatot kaptak
Fotó: SZE
 
Az etyeki szőlő- és borközpontok, az Újhegy, az Öreghegy, a Kecskegödör és a Körpincék arculatát a régi présházak és a dimbes-dombos pannon táj jellegzetességei adják, ám az elmúlt két év beruházásai nyomán a 21. századi igényeknek megfelelő turisztikai helyszínekké váltak, mondta el Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a hétvégi avatóünnepségen az Újhegyen.
A Pannónia Szíve programban nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre kizárólag nemzeti forrásból, kormányzati támogatással a turisztikai szakemberek, a térségért dolgozó politikusok és a helyi igények javaslatára és ötvözésével. „Mintha mindig így lett volna” – mondta Tessely Zoltán az újhegyi alsó út gyönyörűen lerakott bazalt kockakövein felállított ideiglenes könnyű sátor alatt, amely az eső ellen védett. Bár minden megszólaló külön áldást mondott az esőért, hiszen ezúttal ez volt a legalkalmasabb „avatási időjárás”.
 
Ezen a hétvégén tartotta az Etyeki Borút Egyesület szokásos Borangoló nevű, tavaszi rendezvényét, ahol mindenütt kinyitottak a pincék, s a községben is számos meghívás várta a borangolókat. Hűvös van ilyenkor, szinte mindig esik az eső, de még soha ennyire nem várták a csapadékot.
 
 
 
Garaguly Tibor etyeki polgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos,
Dr. Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke
Fotó: SD
 
Az Újhegyen eltűnt a kábelerdő, víz- és csatornacsövek rejtőznek az utak alatt, kandeláberek világítják meg az egyre igényesebben, eredeti stílusukban felújított présházakat, a vendéglátás hagyományos és új módi szerinti színtereket. Hamar megszokjuk a jót, hangsúlyozta a képviselő, a legidősebbek azonban még emlékeznek a hajdani szekér járta dűlőkre, az egykori derűs életre. Ennek a hangulatnak és életérzésnek a megtartásával formálták az új gasztroszemlélettel és komforttal megtoldott etyeki kínálatot. Az Újhegyen eredetileg csak a felső utat burkolták kockakővel, de a helyi igények hatására az alsó út is bazaltos lett, mondta el Garaguly Tibor etyeki polgármester. Egy korábbi avatón is elmondta, hogy az önkormányzatnál és a polgármesteri hivatalban néhány éve előadott tervek, elképzelések hallatán néhányan megmosolyogták a merésznek s túlzónak tűnő vágyat, noha mindenki szerette volna megvalósulásukat. A Pannónia Szíve program etyeki koncentrált fejlesztései nyomán azonban már senki nem hitetlenkedik, jelentette ki, s a helyiek köszönetét tolmácsolta a kormánynak, a pályázóknak, a képviselőnek, s a kivitelezőknek is a lelkiismeretes munkáért. A kockaköveket szlovákiai magyarok tették le nagy szakértelemmel – különleges látványt nyújt a kézműves útburkolás a pincék előtt.

További tervek
Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a községbeli elkövetkező és folyamatban lévő beruházásokat sorolta el – az elnök járja a megyét, napra kész ismeretekkel bír fejlesztésekről, igényekről, a pályázatok fontosságára hívja fel a figyelmet minden alkalommal. Etyek szívében a Magyarkút és körülötte a szép szakrális tér a barokk kálváriával szintén méltó környezetben látható heteken belül; lebontják a vastraverzeket, vízműves kiszolgáló épületeket, s már állnak a falai a leendő látogatóközpontnak. A további tervekről szólván bejelentést tett Tessely Zoltán: folytatják a becsatlakozó kerékpárút építését, a Tarján-Esztergomig vezető út terve az idén elkészül. Felújítják az Etyek–Alcsútdoboz és az Etyek–Botpuszta–Háromrózsa utakat, utóbbinál körforgalmat terveznek. S nem kizárt – fogalmazott Tessely –, hogy az Etyeken „rejtőző” termálvízkincs hasznosításához is elnyerik a kormány támogatását.
 
szöveg: feol.hu alapján
 
 
 
2019. március 07. Agárd
 
A velencei-tavi partfalrekonstrukciós projekt előrehaladásáról tartottak egyeztetést
 
A velencei-tavi partfal-rekonstrukció előrehaladásáról tartottak hivatalos megbeszélést az érintett felek 2019. március 07-én, Agárdon. A tervek szerint havonta várható kooperáció, a felmerülő települési igényeket pedig igyekeznek figyelembe venni – ahogy történik ez Velence esetében is.

A folyamatban lévő 14 milliárdos velencei-tavi partfalrekonstrukciós projektben érintett felek, a velencei-tavi polgármesterekkel kiegészülve, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó
területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa kezdeményezésére tanácskozást tartottak Agárdon. A megbeszélésen tájékozódhattak az érintettek a folyamatok előrehaladásáról, illetve a felmerülő kérdésekről.
 

Deák Csaba, Tessely Zoltán és Dr. Molnár Krisztián
, Tessely Zoltán és Molnár Krisztián
Ez a beruházás nemcsak a Velencei-tó, de az egész ország számára jelentőséggel bír – fogalmazott a miniszterelnöki biztos, aki a projektben részt vevő szereplőkkel folyamatosan tartja a kapcsolatot. – Jó volt látni, hogy minden felmerülő kérdésre tudtunk megnyugtató válaszokat adni – tette hozzá.

Megoldandó feladatok a munkák haladásával folyamatosan felmerülnek – hangzott Dr. Molnár Krisztiántól, a Fejér Megyei Közgyűlés és a VVVTFT elnökétől is, aki elmondta, hogy a megbeszélésen is elhangzottak a kivitelezéssel kapcsolatos igények. – A projekt megfelelően halad, a kivitelezés szerződés szerint zajlik – fogalmazott a közgyűlés elnöke. Havi rendszerességgel ülnek össze mostantól a felek, a látványos változásokról pedig külön is beszámolnak. Mint kiderült, Velencén merült fel viszonylag új igény, mégpedig a gyermekmedence helyreállítása az északi kanyarban.
 
Ez a terv az eredeti dokumentumba azért nem került bele, mert akkor még egy vízi színpad megépülését várták a területen, ám nem valósult meg, ezért most erre kell megoldást találni. Emellett a part menti burkolatoknál kérnek több helyen vízelvezetést vagy egyéb burkolati elemet a településvezetők. – Ezek mind olyan feladatok, amelyeket egyesével vizsgál meg a kivitelező, s ami módosítható, ott mindenképpen figyelembe veszik a helyi igényeket is – tette hozzá Molnár Krisztián.

A velencei-tavi épített partfalak több mint 3 kilométeres szakasza a Velencei-tavi Vízi Sportiskola gondozásában van – az ezeket a területeket érintő partfal újjáépítése ragyogó ütemben zajlik, s hamarosan el is készül – világított rá Deák Csaba, a VVSI ügyvezetője, aki sportszakmai szempontból jelentős pozitív változásokat vár a befejezés után. Majd hozzátette: ennek is köszönhető, hogy idén már több rangos magyar evezős és kajak-kenu bajnokságot, illetve az egész régiót megmozgató masters evezős világbajnokságot is rendezhetnek – 1996 óta először.
 
szöveg: feol.hu alapján
fotó: Skobrák Dénes
 
 
2019.02.13. Etyek
 
 Tovább folytatódik a harmadik ütemmel
a Pannónia Szíve-program
 
A Pannónia Szíve-program folytatódik, a harmadik ütemben is nemzeti forrásból valósítják meg az újabb fejlesztést. Az újhegyi Gasztrosétányon ünnepélyes alapkőletétellel és az időkapszula elhelyezésével bizonyították a néhány éve még álomnak tűnő tervek megvalósulását. Útépítéssel folytatódik az újhegyi beruházás. 


 Az etyeki Kálvária-domb hajdan a falu közepének számított, szép fekvése és az utak összefutása okán is. A stációk végén, a dombtetőn áll az egy időben sorsára és pusztulásra ítélt három kereszt, Szent Vendel és Nepomuki Szent János szobrát is az enyészetnek hagyták érdesebb történelmi időkben. A közeli Magyarkút, a község tiszta vízű forrása adta az ivóvizet embernek, jószágnak, a 19. században épített kútháza is összerogyott. Az út folytatásaként, a magaslaton álló katolikus templom állt csupán büszkén, s a kitelepítések, majd betelepítések után összerázódott lakosság teremtő ereje és szeretetvágya küzdötte le a rossz sorsot. Építettek, majd amint lehetett, felújították a Kálváriát, s a környékében található ereklyéket, emblematikus emlékeket. Az utóbbi néhány évben pedig több milliárd forintos hazai támogatásból fejlesztették, s régi szépségben újjáteremtették, majd korszerűsítették Etyek építészeti kincseit, a szőlőgazdálkodás nyomán örökül maradt értékeit.


 
Mindezt felidézték a tegnapi ünnepélyes alapkőletétel alkalmával, kiemelt köszönetet mondva annak a helyi közösségnek, az itt lakóknak és a bátor vállalkozóknak, akik fantáziát láttak sokkal korábban az itt rejlő lehetőségekben. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: a kormány az eredményeket és az előzményeket látva kiemelt figyelmet szentel a térségnek, ezért újabb és újabb forrásokat biztosít a folyamatos fejlesztésekre. A Rókusfalvy Pál által elindított kezdeményezés nyomán az Újhegy, az Öreghegy, a Kecskegödör és a Körpincék szőlei, présházai részben a régi szépségükben mutatják az elődök jó ízlését, illetve stílusban tartva épültek újabb borközpontok, telepítettek új szőlőfajtákat. A helyi és a máshonnan érkező, vállalkozó szellemű emberek szeretik Etyeket, s a turisztikai lehetőségekben rejlő hasznot ötvözik a tradíciók megőrzésével és az innovációval.


 
A présházak régiek, ám ma már szükséges a kényelmet adó infrastruktúra, a közlekedés, az elegáns, de legalábbis gördülékeny kiszolgálás, a kulturális igények és a romantikus érzelmek kielégítése. Etyeken ez rendelkezésre áll, az események, rendezvények sora bizonyítja folyamatosan. Dr. Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, a Velencei-tó s Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke sorolta el a végrehajtott fejlesztéseket köszöntő beszédében, s szintén kiemelte a helyi közösség teremtő erejét. Garaguly Tibor etyeki polgármester nem titkolta, a községben számosan fejüket csóválták a leendő tervek hallatán, nem hittek a legmerészebbek álmainak megvalósulásában. Mára senki nem kételkedik. A Kálvária-domb aljában az ünnepség alatt is folyt az építkezés, a látogatóközpont falai már állnak, a kereskedelmi, turisztikai és szolgáltató együttes azokat szolgálja ki, akik a hagyomány mellett a legkorszerűbb turizmust is igénylik. A Magyarkút környéke megszépül, eltüntetik a csúf vastraverzeket, villanyvezetékeket, elbontják a vízműves építményeket, méltó környezet övezi a lélekemelő hangulatot őrző Kálváriát.
 
szöveg: feol.hu
fotó: Skobrák Dénes 
 
 
2018.10.18.
 
Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos kinevezése
 
 
A miniszterelnök Tessely Zoltánt 2018. október 18. napjától a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá nevezte ki.
A miniszterelnöki biztos tevékenysége keretében - a 9/2018. (X. 17.) ME utasításban foglaltak alapján:
a) a Térséghez tartozó megyei fejlesztési biztossal, valamint a megyei önkormányzat képviselőivel és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térsége Fejlesztési Tanáccsal együttműködve összehangolja a Térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását;
b) részt vesz a Térség fejlesztésére vonatkozó koncepció kidolgozásában és végrehajtásában;
c) az a) és b) pontokban foglalt feladatokkal összefüggő turisztikai kérdésekben együttműködik a turizmusért felelős miniszterrel;
d) figyelemmel kíséri a Vörösmarty Mihály Emlékkiállítás megvalósítását;
e) ellátja a Térséghez közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó fejlesztési források terhére támogatott projektek megvalósításával összefüggő koordinációs feladatokat;
f) az érintett szervektől, szervezetektől adatokat, információkat kérhet, a kapcsolódó dokumentumokba – a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – betekinthet. 
 
 
2018.03.20
 
Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén 
 
 
Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke közreműködésével felavatták kedden a VADEX Mezőföldi Zrt. által építtetett Bence-hegyi kilátót Velencén. Az avatóünnepség díszvendégeként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet. 
Avatóbeszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy 2010 óta a velencei a harminckilencedik újonnan épült kilátó, további harmincat pedig felújítottak. Mint mondta, a kormányzat tudatosan próbálja a városban élőket közelebb vinni a természethez. Ebben óriási segítséget nyújtanak az erdőgazdaságok, amelyek turistaházakat, erdei létesítményeket hoznak létre és üzemeltetnek - tette hozzá. 
 
 
 
Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy "a patriotizmus, a lokálpatriotizmusok összessége". Úgy vélte, "akkor lehet valaki igazán patrióta, ha előbb lokálpatrióta, vagyis akkor tudja szeretni a hazát, ha szereti a lakóhelyét és akkor tudja szeretni szűkebb pátriáját, ha ismeri annak kultúráját, természeti adottságait" - jelentette ki, hozzátéve: minderre nagyszerű lehetőséget kínál az új velencei kilátó, amely tehát a lokálpatriotizmust erősíti.
Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években megépült kilátók, csillagvizsgálók, kisvasutak, turistaházak több mint 15 milliárd forinttal gyarapították a nemzeti vagyont. Közölte, hogy a velencei kilátó több mint 140 millió forintos beruházásból valósult meg, amelyet a kormány 80 millió forinttal támogatott. Bitay Márton Örs emlékeztetett arra, hogy az állami erdőgazdaságok sok jóléti beruházást hajtanak végre: 2010 óta több mint 160 létesítményt adtak át. Úgy vélekedett, hogy helyes az út, hiszen a belföldi turizmus jelentősen nőtt a fejlesztések miatt is, miközben a hazánkba érkezők száma is rekordokat dönt.
 
 
 
Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos a kilátó jelentőségét abban látja, hogy lehetőséget ad más szemszögből látni a világot. "Rádöbbenti az embert arra, hogy mennyi érték veszi körül a magyarságot." - mondta.
 
 
L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az egykori Vörösmarty-kilátó helyére három évtized után került új kilátó, pedig a velencei önkormányzat számos tervpályázatot hirdetett, de egyik sem vezetett eredményre. A legutóbbi azonban sikeres volt, s így egy kortárs művészeti alkotás születhetett, ami több mint egy egyszerű kilátó, ez a tó új szimbóluma - fűzte hozzá. 
 
  
 
A korábbi acélkilátó - egy leselejtezett olajfúró torony - 1965 novemberében került a 210 méter magas Bence-hegy tetejére. A kilátót 1988-ban életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt pénz, felrobbantották. A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki egy új toronyra. Százötvenhat pályamunka érkezett be, a rangsoroló zsűri 2015 áprilisában választott ki három alkotást, melyek közül a velencei lakosok szavazása alapján a kőből, illetve színezett betonból készült, 1848 centiméter magas kilátószinttel rendelkező torony épült meg. A Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezte építményre 118 lépcsőfok vezet fel. A torony építése 2016 júliusában indult el, de a 2017 januárjára tervezett átadás a fővállalkozó cég problémái miatt csúszott, így az építtető VADEX új közbeszerzést írt ki. Az új kivitelező év elejére végzett a munkákkal.
 
(Forrás: MTI)
 
 
 2018.01.22. 
 
A téli Piknikre megújultak Etyek borászati központjai 
 
 
Hivatalosan is átadták pénteken délután Etyek felújított borászati központjait a nagyközönségnek. A Gasztrosétány néven országosan ismert Újhegy mellett Öreghegyen, a Körpincéknél és a Kecskegödörben is hiányzó közművek épültek, kockakő burkolatot kaptak az utak és a településképbe illeszkedő, egyedi tervezésű utcabútorokat helyeztek ki. A kormányzati beruházás a Pannónia Szíve fejlesztési program első megvalósult részlete. 
 
Balra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke
Jobbra: Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztos

A borászati központok átadásával befejeződött egy újabb kulcselem az „Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések” című nagyszabású projektben. Ez a beruházás sorozat az első lépése a Fejér megye északkeleti településeinek összefogásával, helyi kezdeményezésre építkezve létrehozott Pannónia Szíve turizmusfejlesztési programnak.
 
A 3,7 milliárd forintot meghaladó összköltségvetésű, kizárólag magyar állami forrásokból finanszírozott építkezés kulcselemei közül az Etyekből Bicskén és Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárutat már ősszel használatba vehették a környékbeliek és a turisták, most pedig elkészült a borászati központok megújítása is. Az újdonságokat ráadásul a tél egyik legnépszerűbb rendezvényén, a hétvégi Etyeki Pikniken vehetik birtokba a vendégek.
 
 
 
Az avató ünnepségen több helyszínen vágták át a nemzetiszín szalagot politikusok,kivitelezők, helyi résztvevők jelenlétében.
 
 „A szőlőműveléséről nevezetes Etyek az elmúlt években népszerű idegenforgalmi célállomássá vált, elsősorban a borainak és gasztronómiájának köszönhetően. A mostani beruházás a helyiek által elvégzett rengeteg munkára építkezve megteremtette a további fejlődés alapjait” – mondta el Tessely Zoltán, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. A munka a falu valamennyi borászati területét érintette: a Gasztrosétány néven országos ismertségre szert tett Újhegy mellett Öreghegyet, a Körpincéket, és a Kecskegödröt is. A hagyományos sváb építészet és a modernitás külső jegyeinek találkozása egyedi és különleges hangulatot kölcsönöz ezeknek az utcáknak, amihez most már méltó megjelenés is társul.
 
 
„A kivitelezés során pótoltuk a hiányzó közműveket: csapadékvíz-elvezető rendszer épült, földkábeles elektromos hálózatot és telekommunikációs kábeleket fektettünk le. A sáros makadámutak nagy teherbírású bazalt kockakő-burkolatot kaptak, emellett egyedi tervezésű kandelábereket, padokat és más utcabútorokat is kihelyeztünk. A projektben elkészítettük Etyek települési arculatának tervét, ennek elemei köszönnek vissza a felújított részeken” – árulta el a részleteket dr. Molnár Krisztián, a beruházó Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.
 
 
A projekt folytatásaként elkészül még egy hagyományos sváb parasztházból átalakított Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza, és a közművek áthelyezését követően közösségi tér jön létre a faluközpontban lévő Magyar kútnál. A teljes befejezés az idei év közepéig várható.
 
Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza
 
2017.10.30
 
Ünnepélyesen is átadták Pannónia Szívében az új kerékpárutat 
.
 
Hivatalosan is átadták a forgalomnak szombaton az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló új kerékpárutat. A leágazásokkal együtt mintegy 40 kilométer hosszú szakasz bruttó kétmilliárd forintból épült meg a Pannónia Szíve program keretében.

A Fejér megye északi részén, 22 település összefogásával létrejött Pannónia Szíve turisztikai régió első nagyberuházása az Etyeki gasztrosétány és kapcsolódó fejlesztései elnevezésű projekt. A több mint 3,7 milliárd forint összköltségvetésű, magyar állami forrásból finanszírozott építkezéssorozat két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és a falutól Tarjánba vezető kerékpárút. Utóbbi készült el elsőként.
Az átadóünnepségen köszöntőt mondott Révész Máriusz, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Szent László- és a Váli-völgy fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és Garaguly Tibor, Etyek polgármestere.
 

Kerékpárutat avattak Etyeken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke
 
 
Balra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke
Jobbra: Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos
 
Elhangzott: az avatóünnepség csak nyitánya a Fejér megyében a közeljövőben tervezett kerékpáros fejlesztéseknek. Egyrészről előkészítés alatt van a Duna–Duna útvonal, amely Esztergomtól indulva Etyeken keresztül Ercsiig tart majd, magában foglalva a most átadott szakaszt. Megépítése után a Duna mentén haladó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül is elérhető lesz a Pannónia Szíve térség. Másrészről pedig szerepel a tervekben a Budapestről Etyekre, majd onnan tovább, a Velencei-tóhoz tartó kerékpárút, amelynek egyes szakaszairól már kormánydöntés is született.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A nemzeti színű szalagot Révész Máriusz, Tessely Zoltán, Dr. Molnár Krisztián
és Garaguly Tibor vágta át.

Az átadóünnepség kerékpáros túrázói által végigjárt útvonal teljes hossza mintegy 40 kilométer, beleértve a bicskei csillagdához, a Nagyegyházára és Vasztélypusztára vezető elágazásokat. Az új kerékpárút Bicske és Csabdi között keresztezi az M1-es autópálya nyomvonalát. Ezt egy különleges, hazánkban több évtizede nem alkalmazott, sajtolásos eljárással készült alagúttal oldotta meg a kivitelező. A kerékpárút építésének teljes költségvetése csaknem elérte a kétmilliárd forintot.
 
kerékpárút
 
 
kerékpárút
Forrás: Feol.hu
 
2017.08.29. 
 
Jól haladnak az etyeki fejlesztések 
 
 
Helyszíni bejáráson tekintette meg Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a mintegy két milliárdos „Etyeki Gasztrosétány és kapcsolódó fejlesztések” projekt keretében megvalósuló fejlesztési elemeket: a Gasztrosétányt, a Sváb házat valamint a  borászati központokat a napokban. A VVVTFT által lebonyolítandó projekt fejlesztései várhatóan az év végére készülnek el.  

A projekt részeként az Etyek, Újhegy-Gasztrosétány fejlesztése keretében 654,4 millió Forintból jelentős közmű-fejlesztéseket és –felújításokat végeztek. Tájba illeszkedő, szilárd burkolatú útszakaszt alakítottak ki. Az ún. felső úton kiskockakőt használtak fel, az alsó úton zúzalékos útburkolat épült. Ezt az útszakaszt közművekkel (szennyvíz, csapadékvíz, ivóvíz, földkábeles elektromos energia és közvilágítás, valamint távközlés) korszerűsítették.
 
Etyek, Újhegy-Gasztrosétány: parkoló és térkő burkolat kialakítás
(balra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke)
 
 
Etyek, Újhegy-Gasztrosétány:utcaburkolat 
(jobbra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke)
 
 
Etyek, Újhegy-Gasztrosétány: pince feletti rész, vízelvezetés
(jobbra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke)
 
A projekt másik eleme között szerepel a Sváb ház felújítása, a kitelepítettek emlékházának kialakítása.
A 154 millió Forintos fejlesztés során az eredeti építészeti arculat, alaprajz és funkcionális rendszer visszaállítása autentikus építőanyagokkal és szerkezetekkel történik. A nemzetiségi hagyományok felelevenítésén túlmenően az erőszakos kitelepítések történetét bemutató emlékházat hoznak létre benne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sváb ház felújítása (balra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke)
 
 
 
Sváb ház felújítása (jobbra: Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke)
 
Az Etyek Gasztrosétány fejlesztését kiegészítően a település további három szőlészeti-borászati központjának területén történik 309,8 millió Forintos fejlesztés: a Kecskegödörben és a Körpincénél. Az Öreghegy fejlesztése a közeljövőben indul.
A tervezett beruházások célja a területek jobb megközelítését biztosító szilárd burkolatú úttal való ellátása, valamint az infrastrukturális hálózat részleges bővítése, átalakítása. A Kecskegödörnél a meglévő pincebejárók figyelembe vételével új kockakő útburkolat épül a Sóskúti úttól a „Kálna pincészet” felől felvezető úton a felső pincékig.
 
 
 
 
Dr. Molnár Krisztián, a VVVTFT elnöke
 
 
kockakő útburkolat épül a Sóskúti úttól a „Kálna pincészet” felöl felvezető úton a felső pincékig
 
 
2017.06.07.
 
Kerékpáros alagút épül az M1-es alatt
 
Különleges műszaki megoldással keresztezi az Etyektől Bicskén keresztül Tarjánba tartó kerékpárút az M1-es autópályát. A szakemberek átsajtolásos eljárással alagutat építenek a sztráda töltése alatt az autóforgalom korlátozása nélkül, amelyen biztonságosan haladhat a biciklis forgalom. A munka legérdekesebb szakasza a napokban kezdődött.
 
Az Etyeken és környékén tavaly ősszel elrajtolt, közel négymilliárd forintos beruházás-sorozat részeként többek között egy kerékpárút is épül. Az Etyektől Bicske és Csabdi érintésével Tarjánig tartó szakasz Bicske közelében keresztezi az M1-es autópályát. A gyorsforgalmi úton szintbeli kereszteződés természetesen elképzelhetetlen, ezért a tervezők egy nem hagyományos megoldást választottak: ún. átsajtolásos eljárással alagutat építenek a sztráda töltésén keresztül.
 
A munka két fő részből áll. Elsőként még májusban megépült az átsajtoló berendezést megtámasztó, vasbeton cölöpökkel, előfeszített injektált talajhorgonyokkal, vasbeton lemezekkel és vasbeton diafragmákkal erősített 75 cm vastagságú vasbeton támfal. Továbbá a szakemberek két 600 mm átmérőjű acélcsövet sajtoltak át a leendő aluljáró alatt, ami biztosítja az alagút pontos nyomvonalvezetését. Most pedig elindul a vasbeton alagút elemek átsajtolási folyamata” – mutatta be a technológiát Szalai János, a kivitelezést végző cég ügyvezetője, aki hozzátette: „A nyomóállomás az előre legyártott vasbeton alagút keretelemeket és a vágóélet 3000 tonnát meghaladó erővel préseli a töltésbe anélkül, hogy az alagútszelvényen kívüli töltéstestben és az autópálya szerkezetében bármilyen változást is okoznának."
 
"A gép óránként nagyjából 25 centit tud előre haladni, ezért a teljes művelet hetekbe telik. Az alkalmazott technológia az autóforgalmat azonban egyáltalán nem akadályozza, még sebességkorlátozásra sem lesz szükség. Az autópályán közlekedők semmit nem érzékelnek abból, hogy alattuk egy kerékpáralagút épül” – emelte ki Molnár Krisztián, a projektet irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.
A kivitelezéssel megbízott Sycons Kft. június végéig fejezi be a munkát. Eközben folyamatosan épülnek a kerékpárút további szakaszai is, amiket a nyár végén vehetnek birtokba a bringások."
  
Napirenden van az út folytatása is. „Szeretnénk megteremteni a biztonságos kerékpáros összeköttetést Etyekről északon Esztergommal, délen pedig Ercsivel. Ezzel létrejönne a Dunát követő Eurovelo 6 nemzetközi bicikliút fővárost kikerülő szakasza, bekapcsolva a Pannónia Szívét, Fejér megye északi részét a nemzetközi kerékpáros turizmus legfőbb csatornájába” – mutatta be a közeljövő terveit Tessely Zoltán, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos.
 
Forrás: www.orientpress.hu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Molnár Krisztián (VVVTFT elnöke) és Tessely Zoltán (miniszterelnöki biztos)
 
 
Tanácsülés 2016. március 08-án
 
A VVVTFT a 2016. március 08-án megtartott ülésén döntött a működési területének Bakonycsernye, Etyek, Csabdi, Magyaralmás, Tarján településekkel történő bővítéséről. A Tanács működésével kapcsolatos tapasztalatok, a folyamatban lévő és előkészítés alatt álló beruházások irányultsága, valamint a szervezet hosszabb távú célkitűzései indokolttá teszik a Tanács működési területének felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását. Valamennyi csatlakozott településről elmondható, hogy fejlesztési elképzeléseik révén szervesen illeszkednek a Tanács által képviselt térségi fejlesztéspolitikájához.

A fenti területbővítéssel együtt a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács működési területe az alábbi településekre terjed ki:

Fejér Megye térségéből:  
Alcsútdoboz, Bakonycsernye, Baracska, Bicske, Bodmér, Csabdi, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Etyek, Felcsút, Gánt, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Lovasberény, Magyaralmás, Martonvásár, Mór, Nadap, Pákozd, Pátka, Pázmánd, Pusztavám, Sukoró, Szár, Tabajd, Tordas, Vál, Velence, Vereb, Vértesacsa, Vértesboglár, Zámoly és Zichyújfalu.

Komárom-Esztergom Megye térségéből:
Bokod, Oroszlány, Szárliget, Tarján, Várgesztes, Vértessomló.

A Tanács a március 08-i ülése keretében meghozta a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 azonosító jelű, "A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációjának előkészítése” című projekt zárásával kapcsolatos döntéseket, valamint elfogadta a 2016. évi munkatervét és módosította a 2016. évi közbeszerzési tervét.
 

Tanácsülés 2016. január 18-án

 
A VVVTFT a 2016. január 18-i ülésén elfogadta a 2016. évi költségvetését valamint a közbeszerzési tervét, a belső ellenőrzési tervét és fenntarthatósági tervét. 
A Tanács együttműködési megállapodást kötött a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvánnyal. Ezzel létrejött a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 azonosító jelű projektben vállalt partnerségi kapcsolat.


Etyek, gasztrosétány és Bicske - Tarján kerékpárút fejlesztések

 
A 2014. évi költségvetési maradványok terhére a Kormány az 1980/2015. (XII. 23.) Korm. határozattal döntött az Etyek településközpont fejlesztése, valamint a Bicske-Tarján kerékpárút építése céljából 2.275.000.000 Ft fejlesztési összeg biztosításáról. A Tanács szakmai munkacsoportot hozott létre a projektek megvalósításának koordinálására, mely rendszeresen ülésezik.


2015. december 
 
Kerékpárút fejlesztések

 
Nagyszabású kerékpárút fejlesztések valósultak meg 2015-ben a VVVTFT működési területén levő hat Fejér megyei településen: Csókakő, Kápolnásnyék, Mór, Nadap, Sukoró, Velence területén, a Fejér Megyei Önkormányzat és az érintett települések önkormányzatainak közreműködésével.
 
A Széchenyi 2020 program keretében 1,1 milliárd Forintos európai uniós forrásból összesen közel 12 km hosszú kerékpárút épült meg, melyek 2015. decemberben kerültek átadásra. 
    
 
Tanácsülés 2015. május 06-án

A Tanács a 2015. május 06-i ülésén döntött a VVVTFT 2014. évi gazdasági tevékenységéről valamint a 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolók elfogadásáról, valamint a 2015. évi közbeszerzési tervének módosításáról.
 
  
Tanácsülés 2015. február 10-én

A 2014. október 12-i önkormányzati választáson megválasztott megyei, illetve települési önkormányzati képviselők, elnökök, polgármesterek személyi változásait követve módosult a Tanács tagösszetétele. Ennek megfelelően a Tanács tagja lett Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Bechtold Tamás János, a Fejér Megyei Közgyűlés képviselője, valamint Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés képviselője. L. Simon László egyéb elfoglaltságai miatt az elnöki tisztségről lemondott. Az új tagokkal ismét 5 fős testület tagjai közül dr. Molnár Krisztiánt választotta elnökéül.

Az ülés további részében módosították a tanács 2014. évi költségvetését, továbbá elfogadták a 2015. évi költségvetését (822.647 ezer forint főösszeggel), valamint közbeszerzési tervét és a 2015. évi munkatervét.

 

 2014. december

A Velencei-tavi kerékpárút-hálózat fejlesztése

 A Kormány 1780/2014. (XII. 18.) Korm. határozatában döntött a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztéséhez szükséges forrás biztosításáról.

 A Kormányhatározat értelmében:

„A Kormány

1. egyetért a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztés előkészítésének megvalósításával, amelynek célja az üdülőkörzet turisztikai versenypozíciójának megőrzése, a hazai és a nemzetközi turizmus igényes fogadási feltételeinek fejlesztése,

2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2015. évi központi költségvetés terhére gondoskodjon a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztésének előkészítéséhez szükséges 46,64 millió forint összegű forrásnak a Velencei-tó és térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács számára a Miniszterelnökség fejezetében történő biztosításáról.”

 

 Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének közmeghallgatása

2014. december 18-án

 A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2014. december 18-án közmeghallgatást tartott. Ezzel kapcsolatosan előterjesztés készült a Fejér Megyei Önkormányzat és Szervei 2014. évben végzett munkájáról.

Mivel a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal látja el a Tanács munkaszervezetének feladatait, ezért a Területfejlesztés c. fejezetben önállóan szerepelt a VVVTFT tevékenysége. Bemutatásra kerültek az újjáalakulástól történt területi változások, illetve a 2014. évben megtartott ülések. Továbbá rövid összefoglalók mutatták be a Tanácsnak a különböző Operatív Programok pályázatain elért eredményeit és azzal kapcsolatos feladatait, ténykedését. Ezek között szerepelt a Velencei-tó déli partján húzódó kerékpárút megvalósításának, valamint a Velencei-tavi partfal rehabilitációjával kapcsolatos előkészítő munkák ismertetése.

 

 2014. december
 
BENCE-HEGYI KILÁTÓ

ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT

 

2014. december 18-án a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. "BENCE-HEGYI KILÁTÓ" megnevezéssel nyílt, titkos, építészeti tematikájú ötletpályázatot hirdetett meg.

A pályázat célja olyan tervek és ötletek összegyűjtése, melyek alapul szolgálhatnak a Velencei-tó északi partjánál elhelyezkedő (közigazgatásilag Velencéhez tartozó, a Panoráma úttal határolt) Bence-hegy turisztikai fejlesztésének megvalósításához. A Nadapi kilátónak is nevezett hegytetőről gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a környező településekre (Nadap, Sukoró, Kápolnásnyék és Velence), ma is népszerű, gyakran látogatott hely. A Kiíró a pályázóktól olyan színvonalas, innovatív tervjavaslatokat vár a tervezési területre, amely – a környék infrastrukturális adottságainak (pl. parkoló) kihasználásával, a turisztikai hasznosítás lehetőségeit és szükségszerűségeit mérlegelve – javaslatot tesz egy kilátópont kialakítására.

A kilátó legyen alkalmas turistacsoportok, kiránduló osztályok (30-50 fő) egyidejű befogadására. Az építmény legmagasabb pontjának magassága a rendezett terepszinthez képest maximum 20 méter lehet. A kilátóhoz kapcsolódóan a látogatók kiszolgálása érdekében egyéb funkciók (mosdó, büfé) is elhelyezhetőek, az ezekre való javaslattétel a pályázók feladata.

A kilátó egyben építészeti jelként is szolgál – a 210 méter magas Bence-hegy a környék kiemelkedő pontja, a tetején emelkedő építmény ezért a látkép meghatározó eleme lesz. A land-art alkotásként értelmezhető kilátó tehát kiemelt felelősséggel járó építészeti feladat, megfogalmazásától függően válhat a hegytető a Velencei-tó környékének még értékesebb kilátópontjává.

A Velencei-tó melletti Bence-hegyen 1965-ben állították fel azt az egykori olajfúró toronyból készített kilátót, amely évtizedekig szolgálta a tó környékén élőket és az oda látogatókat. Az M7-es autópálya mellett álló tornyot több mint egy évtizeddel ezelőtt lezárták, majd lebontották, így a Velencei-tó környéke szegényebb lett egy olyan kilátóval, ahonnan jó időben az egész tavat és térségét be lehetett látni.

A pályázat összdíjazásának értéke 1.000.000 Ft, a díjazás minimális értéke 100.000 Ft, maximális értéke 500.000 Ft. A megépítendő kilátót az első három helyezett pályaműből választják ki. A bíráló bizottság döntése után egy kiállításon kerülnek szélesebb körű bemutatásra a pályaművek.

A pályázat beadási határideje 2015. február 20.

A részletes pályázati kiírás, adatlap a www.vadex.hu honlapról, ill. az alábbi linkre kattintva tölthető le:

http://www.vadex.hu/hu/esemenyek/152-bence-hegyi-kilato-otletpalyazat-2015

 
 
  
Tanácsülés 2014. szeptember 4-én

 

A VVVTFT 2014. szeptemberi ülésén megtárgyalta többek között a KEOP-7.9.0/12-2014-0008 jelű, „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja – komplex előkészítése” címen benyújtott pályázat elbírálásáról és a további teendőkről szóló tájékoztatót, valamint a Tanács 2014. I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót.

 

 Tanácsülés 2014. április 29-én

 

 A Tanács a 2014. április29-i ülésén elfogadta a 2013. évi gazdálkodásáról szóló beszámolót valamint megvitatta a Velencei-tavi bicikliút-hálózat fejlesztésének lehetőségeit.

 

 Velencei-tavi partfal rehabilitáció

 

A VVVTFT a 6/2014.(I.21.) sz. határozata értelmében „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja – komplex előkészítése” címen pályázati dokumentációt állított össze a KEOP-7.9.0/12 „Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020. tervezési időszakra” című pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően.

A pályázat általános célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja, továbbá mindezekkel a Víz Keretirányelvnek megfelelő jó ökológiai állapot fenntartható elérésnek biztosítása.

A Velencei-tó környezetének fejlődésével kapcsolatban az 1930-as években kezdődött, majd döntően az 1960-70-es években megépült főleg vasbeton szerkezetű partvédőművek jelentős része mára elavult, illetve a megváltozott a környezeti szempontok figyelembe vételével meghatározott vízszinthez képest nem megfelelő magasságú. A pályázat konkrét célja pedig a Velencei-tavi komplex partfal rehabilitáció (bontási-helyreállítási és újjáépítési, mederkotrási műszaki beavatkozások) megalapozása, tervi előkészítése. Ennek megvalósítását biztosítaná a pályázatban szereplő összeg.

Az említett határozatban foglaltak értelmében a Tanács elnöke felhatalmazást kapott a fentiekben részletezett pályázat benyújtására. A felhatalmazásnak megfelelően a pályázatot benyújtottuk, bruttó 791.590.000 Ft értékben. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEOP-7.9.0/12-2014-0008 jelű pályázatot az Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 791.590.000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

A támogatás folyósításának előfeltétele volt a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a KEOP IH - Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóság közötti támogatási szerződés megkötése, amely a szükséges nyilatkozatok megtételét, kiegészítő dokumentumok benyújtását követően megtörtént. A projekt megvalósítása elindult, a sikeres lebonyolítása érdekében szükséges teendők megtétele folyamatban van.

 

Tanácsülés 2014. január 21-én

 

A VVVTFT a 2014. január 21-én megtartott ülésén elfogadta 2014. évi költségvetését, 2014 évi munkatervét és jóváhagyta a 2014. évi összesített közbeszerzési tervét.

A Tanács döntött a működési területének Bicske várossal történő kibővítéséről és ennek megfelelően módosította Szervezeti és Működési Szabályzatát.

Az ülésen a Tanács határozott a Velencei-tó körüli kerékpárút hálózatát bemutató kiadvány elkészítéséről és az információs pontokon történő terjesztéséről.

Megtárgyalta a KEOP – 7.9.0/12/A „Stratégiai tervezés és projekt előkészítés a 2014-2020. tervezési időszakra” c. pályázati felhívás keretén belül „A Velencei-tavi partfal komplex fenntartható rehabilitációja - komplex előkészítése” c. pályázat benyújtásával kapcsolatos feladatokat.

A Tanács döntött a további kerékpárutak építésére irányuló pályázat benyújtásával kapcsolatos feladatok elvégzéséről. Határozatot hozott arról, hogy előzetesen egyetért, és elvi támogatását adja a Fejér és Komárom-Esztergom megyét összekötő Majk – Csákvár kerékpárút megvalósításához - tekintettel arra, hogy az valós igényeket elégítene ki és ezért fontos szerepet töltene be az érintett települések életében, egyúttal a Tanács fejlesztési elképzelései között.

 
 2014. 03.31.
 
12 kilométer hosszú, nemzetközi színvonalú
 
kerékpárutat adtak át a Velencei-tó déli partján
 
  
Ünnepélyes zárórendezvény keretében 2014. március 31-én átadták a Velencei-tó déli partján két projekt részeként megépült 12 kilométer hosszú korszerű kerékpárutat. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT), valamint a Gárdonyi Önkormányzat koordinálásával megvalósuló fejlesztések eredményeként nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épült a déli parton. A VVVTFT célja, hogy a jövőben egy a tavat teljes egészében körbefogó kerékpárút-hálózat jöjjön létre.
 
 
 
A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése”, illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek eredményeként szinte a teljes „tókört” biztonságos, autóktól védett, újonnan épített kerékpárúton tehetik meg a turisták, valamint a helyiek. A két projekt keretében felújított 12 kilométeres szakaszt március 31-én ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át. A rendezvényen Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, L. Simon László, kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a VVVTFT elnöke, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere és Tóth István, Gárdony város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Az átadást követően a résztvevők rövid helyszínbejáráson tekinthették meg az elkészült út egy szakaszát.
 
A beruházás két projekt részeként, összességében 600 millió forintos uniós, valamint – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként – további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében felújított kétszer 6 kilométeres szakasz a gárdonyi Szigony utca és a Velence Resort & Spa közötti vonalon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a gárdonyi Szigony utcáig húzódó szakaszon épült meg. Az összesen 12 km-es szakaszból 9-et teljesen új nyomvonalon alakítottak ki. A kétirányú kerékpárút aszfaltburkolatot kapott, a gyalogos sétányt térkőburkolattal látták el, továbbá kandelábereket és forgalomtechnikai eszközöket telepítettek a kerékpárút mentén.
 
A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a már korábban elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbé váltak a kerékpározás feltételei. A fejlesztés tovább bővíti a térség turisztikai kínálatát: a felújított bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb helyszínévé váljon. A jövőben nemcsak nyáron és nem csupán a strandolni vágyókat csábíthatja a tó, hanem az év bármely szakában fontos turisztikai célpontot jelenthet a Velencei-tó és tágabb környezete.
 
Az új útszakasz építése mellett a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A jövőbeli tervek között szerepel a Sukorót Nadappal összekötő kerékpárút, illetve a Pákozd és Dinnyés közötti szakasz megépítése, amihez az L. Simon László által vezetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács a kormány további támogatására számítva igyekszik előteremteni a forrást. A Tanács hosszabb távú elképzelései között további kilenc szakasz megépítése szerepel. Ezzel elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy egy, a Velencei-tavat teljesen körülölelő bicikliút-hálózat jöjjön létre. Ezen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthetővé válna két keréken.
 
 
 
 
 
 
 

2013. 11.07.
 
Megkezdődött a kerékpárút építése a Velencei-tó körül
 
Két sikeres pályázatnak és a kormány támogatásának köszönhetően a Velencei-tó körüli kerékpárutak fejlesztése idén is nagy léptékben folytatódhat: újabb 12 kilométeres szakasszal egészül ki a tó körül haladó kerékpárút. A jelenlegi - egyes részein csak nyomokban fellelhető - útszakaszok helyén, nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épül a déli parton.
 
A projekt nyitórendezvényét 2013. november 6-án tartották Gárdonyban, ahol többek között L. Simon László kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske Város Polgármestere és Tóth István Gárdony Város Polgármestere vettek részt.
 
 
 
 
 
A napokban induló fejlesztések eredményeként rövidesen szinte a teljes „tókört” az autóktól védett, újonnan épített útvonalon tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták, valamint az útszakaszt egyre nagyobb számban használó helyiek. A projektek összességében 600 millió forintos uniós forrásból és további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg. A kétszer 6 kilométeres szakaszok fejlesztésére a Gárdonyi Önkormányzat, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) is sikeresen pályázott, de a kivitelezés költségeihez – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként - további 150 millió forinttal a kormány is hozzájárult.
 
Törő Gábor országgyűlési képviselő, útügyekért felelős miniszteri biztos a középtávú tervekben szereplő útszakaszok megépítését sürgette a meglévő szálláslehetőségek figyelembevétele mellett. Közölte: az építkezés befejezését követően a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózat összekapcsolódik a korábban átadott Iszkaszentgyörgy-Székesfehérvár kerékpárúttal. Az útügyi biztos kiemelte, hogy a komplett beruházás elindulása a VVVTFT újjászületésének köszönhető. Másokat is arra buzdított, kövessék ezt a példát, hozzanak létre ilyen tanácsot, amelynek óriási előnye a pályázati források lehívása.
 
A most kezdődő, a STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló munkálatok befejezését követően, a már elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbek lesznek a kerékpározás feltételei.
 
 2013.11.07.
-  * -
2013. 
 
Kerékpárút projekt
 
Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács részére - a 1377/2012.(IX.17.) Korm. határozattal módosított, Magyarország 2012. évi központi költségvetésről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 1. melléklet XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet Velencei-tó körüli kerékpárút felújítása, építése fejezeti kezelésű előirányzat terhére - 150.000 ezer forint vissza nem térítendő támogatás került elkülönítésre.
 
Tanács 2012. július 6-i ülésén a 9/2012. (VII.6.) számú határozatával szándéknyilatkozatot fogadott el az Új Széchenyi Terv keretében megjelent KDOP-2.1.1/B-12 kódszámú „Turisztikai szolgáltatások és attrakció fejlesztése” című pályázaton való részvételről a Velencei-tó körüli kerékpárút megvalósítását biztosító pénzforrás szerzése érdekében.
 
A sikeres pályázat eredményeként a VVVTFT további 288.364 ezer forint támogatást nyert a Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése című projekt kivitelezésére.
 
Az elnyert pénzügyi forrásokból megvalósuló Velencei-tó körüli kerékpárút beruházás megvalósulása a VVVTFT 2013. évi költségvetésének kiemelt feladata lett. Jelenleg a kiviteli tervek elkészítésének folyamata zajlik.
 
-  *  -
 
 
Tanács ülés 2013. április 26-án
 
Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács 2013. április 26-án tartja következő ülését, melyen a Tanács megtárgyalja a szervezet 2012. évi pénzügyi beszámolóját, a 2014. évi költségvetési koncepcióját valamint az alapító megyei közgyűlések döntése alapján a működési terület bővítésére tett javaslatot. Az Oroszlányban megtartott ülést követően 10.00 órától a tanács kihelyezett ülés keretében folytatja munkáját a műemléki Majki Kamalduli Remeteség helyszínén.
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP