MNVH

 

2021-2027 stratégia

 

2021-2027 projektek

A 2021-2027 IDŐSZAK PROJEKTSZINTŰ ELŐKÉSZÍTÉSE FEJÉR MEGYÉBEN

Foglalkoztatás

Megyei identitás erősítése

Velencei-tó partfal

KÖZADATKERESŐ

Zárókonferencia és díjátadó ünnepség
 
2018. március 21-én, a Megyeháza Dísztermében került megrendezésre a KEHOP-1.2.0 azonosítószámú "Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében" c. projekt záró konferenciája, valamint a projekt keretében kiírt "Fejér megye klímaváltozása" című rajz-, fotó- és logópályázatok díjátadó ünnepsége.
A rendezvényen a Fejér megyei iskolák, óvodák vezetői és díjazott gyermekei mellett részt vettek többek között a települési önkormányzatok polgármesterei és környezetvédelmi munkatársai, kormányzati tisztviselők, gazdasági szereplők, környezet- és természetvédelmi civil szervezetek munkatársai.
A díjátadó ünnepséget követően előadások hangzottak el a fenti projekt eredményeiről (Kígyóssy Gábor, FMÖH), Fejér megye klímastratégiájáról (Oletics Zoltán, Mi6 Nkft.), valamint a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársa (Dr. Czira Tamás) ismertette a klímastratégiák jelentőségét és az elkészítésüket támogató aktuális pályázati lehetőségeket.
 
A zárókonferencián elhangzott előadások a "Dokumentumok" menüpont alatt érhetők el: http://www.fejer.hu/dokumentumok-6
 
Tudosítások a záró konferenciáról és díjátadó ünnepségről:
 
http://www.fejer.hu/zarokonferenciat-dijatado-unnepseget-es-kiallitast-rendeztek-a-klimatudatos-szemleletformalas-jegyeben-a-megyehazan
 
https://www.szekesfehervar.hu/kiallitas-dijatado-es-konferencia-a-fejer-megyei-klimastrategia-jegyeben
 
A "Klímaváltozás Fejér megyében" című rajz-, fotó- és logópályázatok díjazottjai:

 

1.  A Fejér megyei óvodások részére kiírt klímavédelmi rajzpályázatok díjazása keretében 

 

I. helyezett: Bartók Nóra Lili, a Zámolyi Mesevár Óvoda Katica csoportos óvodásának rajza;

II. helyezett: Hajostek Villő, Szabó Soma és Ferenczi Abigél, a Velencei Meseliget Óvoda Tulipán csoportos óvodásainak közös pályaműve;

 

III. helyezett: Kis Friderika Dóra, a Dunaújvárosi Óvoda Csillagvirág Tagóvodája Csiga csoportos óvodásának rajza.

 

A Bíráló Bizottság különdíjjal jutalmazta:

 

-  Schmid Alíz, a Nádasdladányi Sün Balázs Óvoda Cica nagycsoportos óvodásának rajzát;

 

-   Szekeres Mira, a Szárazréti Óvoda Tengelice Csoportos óvodásának rajzát;

 

Nagy Botond, az Úrhidai Tündérkert Óvoda Méhecske csoportos óvodásának rajzát;

 

- a székesfehérvári Szárazréti Óvoda  Mókus csoportjának térbeli földgömbjét.

 

2. A Fejér megyei általános iskolák alsó tagozatos tanulói részére kiírt klímavédelmi rajzpályázatok díjazása során:

 
 

I.   helyezett: Kiss Heléna, a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8 éves tanulójának rajza;

 

II.   helyezett: Varga Nelli, a táci Gorsium Általános Iskola 4. osztályos tanulójának rajza;

 

III.   helyezett: Király Virág, a táci Gorsium Általános Iskola 4. osztályos tanulójának rajza.


   A Bíráló Bizottság különdíjjal jutalmazta:

       -      Bényei Aletta Laura, a táci Gorsium Általános Iskola 4. osztályos tanulójának rajzát;

    -   Kovács Kornélia, az abai Attila Király Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Aba Sámuel Általános Iskolája 2. A osztályos tanulójának rajzát;

     -    a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola (kincsesbányai) Kazinczy Ferenc Tagiskolája 2. 3. osztályos tanulóinak rajzait (a legnagyobb számban benyújtott rajzpályázatokért).
 

3.        A Fejér megyei általános iskolák felső tagozatos tanulói részére kiírt klímavédelmi rajzpályázatok díjazása során:

 

I. helyezett: Orosz Dóra, a székesfehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola 6. C osztályos tanulójának rajza;

 

II. helyezett: Varga Zsófi, a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola 14 éves tanulójának rajza;

 

III.  helyezett: Molnár Dorka, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda 6. osztályos tanulójának rajza.


A Bíráló Bizottság különdíjjal jutalmazta:


- Füri Fanni, a székesfehérvári Bori Jenő Általános Iskola tanulójának rajzát;

 

- Farkas Réka Rebeka, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda diákjának rajzát;

 

- Hegyi Réka, a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola tanulójának rajzát,

 

- Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola 6. A osztályos tanulóinak rajzait, a kreatív kivitelezésért;

- a Nagyvenyimi Általános Iskola 5.B , 6.A, 6.B és 7. B osztályos tanulóinak rajzait, a nagy számú és színvonalas részvételért;

- Nagy Róbert és Seres Árpád, a székesfehérvári Arany János EGYMI Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája tanulóinak rajzait, a különleges látásmódjukért.

 

4. A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium képzőművészeti tanulói részére kiírt klímavédelmi projektlógó pályázatok díjazása során a Bíráló Bizottság csak első díjat állapított meg, melyben Pantyata Dóra, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója lógópályázata részesült.

 

5. A „Klímaváltozás Fejér megyében” címmel meghirdetett fotópályázatok díjazásánál, a Bíráló Bizottság a beérkezett fotópályázatok alacsony számára való tekintettel szintén csak első díjat állapított meg, melyet Kontár Csaba dunaújvárosi pályázó fotója érdemelt ki.

 
 
Klímavédelmi Vállalati Workshop
 
2018. január 23-án, Székesfehérváron, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. energiatudatos demonstrációs mintaépületében (Bregyó köz 2.) kerül megrendezésre a KEHOP-1.2.0 azonosítószámú "Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében" c. projekhez kapcsolódó vállalati workshop, melyre meghívást kaptak a Fejér megyében működő gazdasági szervezetek. A rendezvény résztvevői megismerhették a passzív ház felépítését, működését, majd előadást halgattak a klímaváltozás problémaköréről, a megelőzési, cselekvési és alkalmazkodási lehetőségekről, a Fejér megyei klímastratégia egyeztetési anyagáról, valamint a projekt megvalósult és még hátralevő elemeiről.
 
Klímavédelmi Önkormányzati és Oktatási Workshop
 
2017. december 11-én, a Székesfehérváron, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. energiatudatos mintaházában (Bregyó köz 2.) került megrendezésre a KEHOP-1.2.0 azonosítószámú "Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében" c. projekhez kapcsolódó önkormányzati, valamint oktatási workshop. A programra meghívott polgármesterek, önkormányzati szakemberek, általános és középiskolai szaktanárok részére, a Fejér Megyei Önkormányzat, valamint a Mi6 Nkft. szakemberei által megtartott előadáok kitértek többek között a projekt valamint a Fejér megyei klímastratégia egyeztetési anyagának részletes bemutatására, a klímaváltozás problémakörének ismertetésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási és cselekvési lehetőségekre. A gyakorlati képzés keretében bemutatásra került az energiatudatos mintaház felépítése, működése.
 
Nyitókonferencia
 
2017. szeptember 27-én, a Megyeháza Dísztermében került megrendezésre a KEHOP-1.2.0 azonosítószámú "Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása Fejér Megyében" c. projekt nyitókonferenciája, melyen részt vettek többek között települési önkormányzatok polgármesterei és környezetvédelmi munkatársai, a megyében működő nagyvállalatok szakértői, környezet- és természetvédelmi civil szervezetek valamint környezetvédelmi szakhatóságok munkatársai.
A nyitókonferencián elhangott első előadás keretében dr. Sági Zsolt (Mi6 Nkft.) bemutatta a klímastratégiák elkészítésének indokoltságát és az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat.
A Fejér Megyei Önkormányzat vezető tervezője (Kígyóssy Gábor) ismertette a projekt főbb elemeit, mérföldköveit, a már megtartott szakmai rendezvények valamint a várható projektesemények körét, időbeli ütemezését.
Oletics Zoltán, a Mi6 NKft. klímavédelmi szakértője ismertette a Fejér Megyei Klímastratégia tervezetét, valamint a Klímabarát Települések Szövetségének munkatársa (dr. Czira Tamás) előadást tartott a helyi klímastratégiák készítésének módszertani hátteréről és gyakorlati tapasztalatairól.
A rendezvény keretében meghirdetésre került a megyében működő óvodák és általános iskolák számára a megyei klímavédelmi rajzpályázat, a középiskolák részére pedig a megyei klímavédelmi fotópályázat és az „év energiahatékonysági menedzsere” pályázat is.
 
A konferencia előadásainak anyaga a "dokumentumok" menüpont alatt érhető el, az alábbi linken:
http://www.fejer.hu/dokumentumok-6
 
Tudósítások a konferenciáról:
http://www.fejer.hu/a-klimavaltozasrol-tartottak-nyitokonferenciat-a-megyehazan
https://www.facebook.com/fehervartv/videos/1692045404148684/
 
  
 Szakmai képzés
platformtagok részére 
 
A Klímabarát Települések Szövetsége 2017. május 04-05. között (az országban elsőként Fejér megyében) szakmai képzést tartott a Megyeháza Címertermében a Fejér Megyei Égahajlatváltozási Platform tagjai részére. A kétnapos képzés keretében a résztvevők az éghajlatváltozás globális, hazai ill. megyei, kistérségi hatásairól, a klímastratégia kötelező ill. ajánlott tartalmi elemeiről, elkészítésének egyes lépéseiről …stb.
  
Szakmai Nap
platformtagok részére
 
A Zöldtárs Alapítvány tanulmányutat szervezett a Fejér Megyei Éghajlatváltozási Platform tagjai részére 2017. június 27-re, Martonvásárra, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetébe, melynek témája: a globális klímaváltozással együtt járó extrém környezeti stressz hatások kezelésének lehetőségei a gabonafélék nemesítésében.
 
A tanulmányút programja:
  • a Zöldtárs Alapítvány és a Szekszárdi Klímakör tevékenységének bemutatása;
  • előadás az Agrárgazdálkodási Kutatóközpont tevékenységéről, programjairól, kiemelt figyelemmel a klímaváltozás kezelésére irányuló kutatásokról;
  • kutatási témavezetőkkel -helyszíni bejárás keretében- a Kutatóintézet egységeinek megtekintése (fitotronban, ill. a szabadföldön folyó kísérletek megismerése).
 
 

Keresés

Tájékoztatás

Kincsestáj kerékpárút

 

FELHÍVÁS


 

Foglalkoztat. Paktum

Mór-Bodajk kerékp. út

 

Fejér Megyei Értéktár

Vakbarát verzió

 

Kerékpárút-fejlesztés

klímastratégia

EFOP- Felzárkóztatás

 

Választás 2022

 

www.gajavolgy.hu

"NE DŐLJÖN BE"

Magyar Államkincstár

ÁROP