Isten hozta nálunk!
Önkormányzat
- Fejér Megyei Önkormányzat
- Duna-mente - Fejér megye különleges gazdasági övezet
- Nemzetiségi Önkormányzatok
- Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács
- Albensis Fejér Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft.
- Fejér Megyei Értéktár
- Fejér Megyei Foglalkoztatási Partnerség 2021-2027
- Fejér Megyei Foglalkoztatási Paktum
- Választás
- Kapcsolat
- Közérdekű adatok
- Fejér Megyei Klímastratégia és Éghajlatváltozási Platform
- Fejér megyei felzárkóztatás- politikai együttműködés fejlesztése
- kitüntető cím és díjak
- A 2021-2027 tervezési időszak stratégiai szintű előkészítése Fejér megyében
- A 2021-2027 időszak projektszintű előkészítése Fejér megyében
- Kincsestáj kerékpárút
- Fejér megyei identitás elősegítése térségi szemléletben
- Fejér megye és Tusnádfürdő testvérkapcsolata
- Mór-Bodajk kerékpárút
- E-önkormányzat
Foglalkoztatás

KÖZADATKERESŐ
Közhírré tétetik
Védjegyük a tradíció és a minőségi alázat
2017.04.06. 14:36

Mint ambiciózus fiatal gyümölcstermesztési tanácsadó Ausztriai Burgenlandban dolgozott, amikor közel került a gyümölcs párlatok világához. Köztudott, hogy az osztrák és német lepárlási technológiák és ezzel együtt a párlatok készítése nagy hagyományokra tekint vissza. Nem igazán kedvelte a pálinkát, de az osztrák lepárlás végeredménye nagyon felkeltette az érdeklődését. Olyannyira, hogy elvégzett egy pálinkafőző-tanfolyamot és maga is nagy rabja lett már kint a párlatkészítésnek.
Mindez a kilencvenes évek történései voltak. Aztán gondolt egy nagyot és egy régi barátjával azon kapták magukat, hogy a Velencei-tó mellett egy számukra eddig nem ismert földrajzi helyen indították el vállalkozásukat. Már akkor az volt a filozófiájuk, hogy csak minőségi termékkel szabad a piacon megjelenni, hiszen ekkor még itthon senki nem próbálkozott ezzel. A legszebb és legjobb gyümölcsöket vásárolták fel a termelőktől és gondos kezek és precíz technológiai előírásaik betartása meghozta a hőn áhított sikerüket. Olyan prémium termékek kerültek ki a főzde üstjeiből, amelyek híre hamar elhagyta az ország határait is. Sokat dolgozott és tett a pálinka fogyasztásának kulturális megalapozása, fejlesztése és meghonosítása érdekében.

A magyar pálinkafogyasztás kultúrája minél hidegebb és erősebb ízeket jelentette. A gyümölcs terméséből a gazdák nem a legszebb, hanem a piacra alkalmatlan gyümölcsből készítette /készíti/ a pálinkát. E hagyományok elhagyása és a megfelelő technológia meghonosítása hozta meg a várt eredményeket.

Szabadidejében szívesen részt vesz olyan „falusi pálinka” fesztiválokon az ország bármely részén ahova hívják és bírálatára, szakmai elhívatottságára számítanak. Fontosnak tartja a pálinka főzésének és fogyasztásának kulturális megreformálását. Örömmel látja az egyre nagyobb odafigyeléssel és minőségre való törekvéssel készülő párlatok elterjedését . A versenytársakat tiszteli, de a trükkös , fogyasztók megtévesztésével piacot nyerő konkurenciától elhatárolódik.
Beszélgetésünk végén kiemeli, hogy: „Mint minden szakmához szükséges a szakma szeretete és alázata, így az ízes pálinka főzésének is ez az alapja. Ezt tartotta eddig is a legfontosabbnak és ezen az úton kívánnak tovább haladni, Agárdon az Agárdi Pálinkafőzdében.”
Kutai Tibor MNVH Fejér Megyei Területi Felelős